Napi hetven embert visz el a szíve

Naponta hetven ember szenved hirtelen szívhalált, és négy perc áll rendelkezésre, hogy a megálló keringést újra lehessen indítani - hangsúlyozta Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára annak kapcsán, hogy kedden Kolonics György ké

A szívinfarktus az esetek több mint felében a sokszor már előrehaladott koszorúér-betegség első jele, a szívinfarktus pedig kezdődhet azonnali halállal is. A szakember szerint a négy perc leteltével visszafordíthatatlan agyi károsodás alakul ki.

Kiss Róbert Gábor hozzátette: az újraélesztés és az automata elektromos defibrillátor oktatását már kisiskolás korban el kell kezdeni, része kell lennie a tananyagnak, ezt a kardiológusok társasága is szorgalmazza. A szakember hozzátette, az újraélesztés oktatása a fejlett országokban már a tananyag része.

A szakember a gyermekek oktatásán kívül a szívbetegek családtagjainak oktatását is fontosnak nevezte.

Kiss Róbert Gábor kiemelte: alapismeretek nélkül nem szabad elkezdeni az újraélesztést, ide tartozik az is, hogy először fel kell ismerni, hogy a bajba jutottnak megállt a keringése.

A szakember szerint az újraélesztésnél nagy segítség lehet a nagy forgalmú helyekre telepített automata elektromos defibrillátor.

Laikus is tudja használni a defibrillátort

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) jelenleg egy olyan adatbázis felállításán dolgozik, amely nyilvántartja az ország közterületein fellelhető defibrillátorokat - mondta Nagy András, a kuratórium elnöke az MTI-nek. Az MNSZA honlapján jelenleg kilenc készülék elhelyezkedési pontja található, de ezt bővíteni szeretnék. Ezért az alapítvány várja minden közterületi újraélesztő-készülékkel rendelkező jelentkezését, hogy őszre kiépülhessen egy több száz defibrillátort megjelenítő térképes lista.

Nagy András elmondta: az országban megközelítőleg ezer készülék található, nagyrészt egészségügyi intézményekben. Magyarország közterületi készülékellátottsága egy friss uniós felmérés alapján átlagosnak mondható, de még így is százszor ennyi gépre lenne szükség - tette hozzá a szakember. A félautomata berendezéseket akár laikusok is használhatják, üzemeltetésükhöz mindössze egy néhány órás tanfolyam elvégzése szükséges.

A Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója elmondta: a sikeres újraélesztés esélye percenként 20 százalékkal csökken, és csak minden tizedik bajba jutott részesül megfelelő elsősegélyben a mentők kiérkezése előtt. A vöröskereszt - hasonlóan a szakmai szervezetekhez - évek óta szorgalmazza, hogy a laikus elsősegélynyújtás legyen az iskolai tananyag része.
Forrás: Infó Rádió