A főprogramban 25 színházi előadás a Tamperei Nemzetközi Színházi Fesztiválon

Az észak-európai országok legrégibb és legnagyobb színházi fesztiválját rendezik meg immár 40. alkalommal a finnországi Tamperében augusztus 4. és 10. között a főprogramban 25 színházi előadással.

A nagy északi színházi seregszemlén tavaly hangos sikert aratott a budapesti Kamra Ledarálnak, eltűntem című darabja, amelyet Kafka A per című regényéből Bodó Viktor és Vinnai András írt színpadra - mondta el az MTI-nek Pap Éva, a Helsinki Magyar Tudományos és Kulturális Központ igazgatója. Hozzátette, Tamperébe idén nem hívtak meg társulatot Közép-Európából, mert az északi országokra és a Baltikumra, Észtországra és Litvániára fókuszáltak a szervezők, de Európa egy-egy híres rendezőjének, a francia Philippe Quesne-nek és a görög Simos Kakalasnak egy-egy produkciója azért szerepel a programban, valamint egy libanoni darab Rabih Mroué rendezésében.
A főprogramban svéd, dán, norvég, Faroue szigetekbeli és izlandi produkciókat láthatnak az érdeklődők.

Játékok, performanszok, tánc, bábjátékok színhelye lesz Tampere óriási piactere, hét étterme, a kísérőprogramok pedig a város különböző helyein zajlanak.

A fesztivál honlapjának összegzése szerint 2007-ben 347 programot összesen 76 ezren néztek meg.

Tampere szinte minden pontján csütörtökről péntekre virradó éjszaka pedig karneváli hangulatot csinálnak a szervezők különböző partnerekkel összefogva, ez lesz A Nagy Éjszakai Happening.
Helsinkitől 180 kilométerre északnyugatra van Tampere, a nagy ipari város, amely két színházzal is büszkélkedhet. Az 1960-as években éledt fel a színházi élet a városban Kalle Holmberg rendező érdemeként. A színházi ember kiválóan ismeri a magyar színházi életet is, a budapesti Katona József Színházban megrendezte August Strindberg (1849-1912) Az apa című darabját.

Ascher Tamás pedig Csehov Ivanov című drámáját állította színpadra Helsinkiben, a Városi Színházban. A napilapok Végre színház Helsinkiben! címmel írtak a bemutatóról.

A magyar színházi élettel intenzív kapcsolatokat ápol Jukka Pekka Pajunen is, aki a tamperei fesztivál művészeti vezetője. Mindketten intenzíven részt vettek a magyar intézet Kávéházi beszélgetések című sorozatában, és a magyar színházi életről beszéltek a mindig nagyszámú közönségnek - jegyezte meg Pap Éva.
Forrás: MTI