Zavaros a Fidesz egészségügyben

Továbbra is zavar tapasztalható a Fideszben egészségügyi kérdések kezelésében - mondta Török Zsolt, a szocialista párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden levelet küldött Habis László egri polgármesternek, amelyben azt írta, a magántőkének csak szakmai alapon, szigorú korlátok mellett, a közösségi tulajdon többségben maradása esetén van helye az egészségügyben.

Ugyanaz az Orbán Viktor miniszterelnökként a kórházprivatizációs törvény kapcsán kedvezően nyilatkozott. A Fidesz elnöke azzal a Kékessy Dezsővel ápol szoros emberi és üzleti kapcsolatokat, aki a Diagnosztikum Zrt.-n keresztül Magyarország vidéki kórházainak jelentős részében a diagnosztikai labor tevékenységből eddig mintegy ötmilliárd forintos szeletet "szakított ki" magának és üzleti érdekköreinek - jelentette ki Török Zsolt.

Mint kiemelte, ha a Fidesz érdeke azt diktálja, hogy anyagi haszonra tegyen szert, akkor támogatja a magántőke bevonását az egészségügybe, ha viszont a politikai érdek a fontos, akkor ellenzi azt.
Török Zsolt szerint a Fideszben "lobbierők harca" dúl az egészségügy területén. Mint kifejtette, egyfelől látható Orbán Viktor és az üzleti érdekeket védő lobbikör harca, másfelől fennáll Varga Mihálynak, a Fidesz alelnökének a párt és az értékrend szerinti harca. Úgy vélte, Orbán Viktor és Varga Mihály küzdelme az üzleti érdekek vagy a pártérdekek kiszolgálásáról szól, míg Pesti Imréé és Mikola Istváné két különböző lobbicsoport harcáról szól.

"Nem lehet kereszteshadjáratot indítani a magántőke ellen országosan, miközben helyben elég jó üzleteket kötnek fideszes vagy Fideszhez közeli cégek" - jelentette ki Török Zsolt.
Annak kapcsán, hogy a múlt héten kizártak a Fideszből két hevesi politikust, Heves város polgármesterét és az egri Fidesz-elnököt, mert részt vettek az egészségügyi privatizációban, a kormánypárti képviselő azt mondta, nem lehet az egészségügyben "gátlástalanul mutyizó fideszeseket" egyfelől támogatni, másfelől pedig kizárni a pártból. Utalt arra, hogy Mikola István a közelmúltban Kiskunhalason azt mondta, "nem ördögtől való a HospInvest Zrt.-nek és a magántőkének a megjelenése a kiskunhalasi kórházban".
Forrás: MTI