Legyen jobb a gyerekeknek

Legyen jobb a gyermekeknek néven nemzeti stratégia értékelő bizottság létrehozásáról döntött a kormány - mondta a kormányszóvivő a kabinet ülését követő tájékoztatón.

Budai Bernadett kiemelte: a stratégia a 2007-2032 közötti időszakra határoz meg feladatokat, célja a gyermekszegénység jelentős csökkentése és a gyermekek teljes integrációjának megteremtése. A stratégia által meghatározott feladatok teljesülését a független szakértőkből álló értékelő bizottság fogja nyomon követni.

A kilenc tagú bizottságba a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete, illetve az ezen belül működő Gyermekprogram Iroda, a Szociálpolitikai Tanács, a Roma Integrációs Tanács, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Szociális Szakmai Szövetség, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia által delegált személy, illetve két küldött az egyházak képviseletében.

A testület várhatóan szeptember 15-től működik, ülésein részt vesz az egészségügyi, az igazságügyi és rendészeti, az oktatási, az önkormányzati, a szociális és munkaügyi, a pénzügyi tárca, valamint a statisztikai hivatal elnöke, illetve az általuk delegált személyek. A bizottság minden évben jelentést készít a kormánynak a stratégiáról és ezek a jelentések nyilvánosak lesznek.

A stratégiát ismertetve Budai Bernadett elmondta: a kormány tavaly október 31-én fogadott el egy cselekvési tervet, amely négy kiemelt területet határoz meg. Ezek közé tartozik a szegénység újratermelődési ciklusainak megszakítása, a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása, a gyermekeknek nyújtott szolgáltatások minőségének javítása, valamint a gyermekek jólétének növelése.

Mint elhangzott, idén januártól differenciáltan emelték a családi pótlékot, illetve ennek elemeként változott a leginkább rászoruló családoknak járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény feltételrendszere is. A szóvivő kitért arra, hogy 2008-tól a bölcsőde, az óvoda, valamint az általános iskola első négy osztálya mellett ingyenesen étkezhetnek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult ötödik osztályos tanulók is, 2010-re pedig az ingyenes étkezés már nyolcadik osztályos korig lesz igénybe vehető a rászorulók számára.