Európai sereghajtó lett a nagyobbik köztelevízió

A Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségi tagjainak is megküldte a nemrég lezárult létszámleépítési tárgyalási megállapodáshoz fűzött, a közmédium helyzetét értékelő záradékot az intézmény üzemi tanácsa (üt), amely egyebek kö

Kapuvári Gábor elmondta, "az intézmény jövőjét féltő" dokumentumhoz mellékelt grafikonsoron azt is érzékeltetik, hogy mind létszáma, mind forrásai tekintetében európai sereghajtó az MTV: csak a jóval kisebb lélekszámú balti államokat és az ötmilliós Szlovákiát előzi meg a magyar köztévé ezekben mutatókban.

Az MTV hétfőn jelentette be, hogy - szemben a tervezett 250-es keretszámmal - a menedzsment és az üzemi tanács képviselői által aláírt megállapodás szerint 86 dolgozóját bocsátja el a társaság.
"A jelenlegi létszám-, és finanszírozási politika a végromlásba vezethet"- áll az üzemi tanács által a megállapodáshoz fűzött - az MTV vezetői által alá nem írt - záradékban, amely a most megkötött alkut "az elbocsátások hatásait enyhítendő megállapodásnak" nevezi.

Egyben hangsúlyozzák: "a Magyar Televízió vezetői elbocsátanak, mert nem tehetnek mást", többi között azért, mert a büdzsé "nem finanszírozza a szükséges mértékben a Magyar Televíziót".
Megjegyzik, ilyen kis létszámmal "valóban működő" nemzeti közszolgálati televízió Európában sehol sincs, és elképesztőnek nevezik: "az épülő új gyártóbázis sem döbbent rá senkit, hogy létszámban és finanszírozásban sürgősen el kell kezdeni a felzárkózást - legalább az európai minimumküszöbig".

A menedzsment felelősségét taglalva kijelentik: "a Magyar Televíziónak változatlanul nincs jövőképe", hiányzik mind a közép-, mind a hosszú távú stratégia, "nem tudjuk, milyen feladatokat akarunk ellátni 1-3-5 év múlva", így azt sem, ehhez hány munkatársra van szükség, eközben pedig az, hogy az elküldöttek zöme műsoros területen dolgozik, arra enged következtetni, nőni fog a külső gyártásban készülő produkciók aránya.

A két és három évvel ezelőtti leépítés "nem hozta meg a kívánt eredményt, megtakarítás helyett bérnövekmény volt tapasztalható, mivel folyamatos volt a létszámbővülés" - írják, és azt feltételezik, hogy ősszel újabb felvételi hullám következik. Követelik "mindazon vezetők határozott felelősségre vonását, akik az új épületbe költözésig a most elbocsátottak helyett új munkatársakat vesznek fel".
Czeglédi László kuratóriumi elnök az MTI érdeklődésére azt közölte: a záradékkal az általa vezetett testület még nem foglalkozott, azt nem is olvasta; hozzátette: az MTV létszámgazdálkodásával rendszeresen foglalkozik a kuratórium és annak elnöksége, ennek során pedig - ahogy eddig - a jövőben is meghallgatják az üzemi tanács álláspontját.

Az MTV sajtóosztályának közlése szerint a menedzsment nem kívánja kommentálni az üzemi tanács hétfőn közzétett, az elbocsátásokról szóló megállapodáshoz fűzött záradékát.
Forrás: MTI