Az elhízás összefügg a rákkal

Azoknál az elhízott nőknél, akiknek a túlsúlya főként hasuk környékén van, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki hasnyálmirigyrák - állapították meg svéd kutatók. Ezt az összefüggést férfiak esetében már korábban felfedezték, de a nők kockáza

A Karolinska Intézet munkatársai 138 ezer, menopauza után lévő amerikai nőt követtek nyomon hét éven át, közülük 251-nél alakult ki hasnyálmirigyrák. Derék- és csípőbőségük aránya alapján csoportokat alkottak a tanulmányozott nőkből, és azt találták, hogy azoknál, akiknél a kapott érték a legnagyobb volt, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki ez a tumorfajta.

A hasnyálmirigy rákját sokszor későn diagnosztizálják, gyakran csak akkor, amikor már szétterjedt, ezért nehéz a sikeres kezelése. Túlélési aránya igen alacsony, a diagnózist követő ötödik év után a pácienseknek mindössze 2-3 százaléka él.

A szakemberek úgy vélik, az elhízás az inzulinszint növekedésén keresztül emeli a hasnyálmirigyrák kockázatát. Az elhízás kockázatnövelő hatását korábban már több más ráktípusnál jelezték kutatók.
Forrás: MTI