Rembrandt és a Gathering

402 éve született Rembrandt Harmenszoon van Rijn, festő, a 17. század egyik legjelentősebb holland művésze. Sajnos magyar vonatkozásban tragikusabb dátum a július 15.: ma edzés közben elhunyt Kolonics György, kétszeres olimpiai bajnok kenus.

Rock és sportadóként nem tudtunk elmenni egy ilyen tragikus hír mellett (itt olvashattok róla bővebben), de ahogy Freddie Mercury is énekelte nekünk „The show must go on”, így a délutánt indító videoklip ma sem maradhat el.

Ne felejtkezünk el arról, hogy ma mégiscsak a hollandok nagy napja van, ezért a tulipánok földjéről választottuk mai dalunkat, a The Gathering együttestől. Zenei címkékben nem szűkölködnek (sok változáson is ment keresztül a zenekar története során) besorolták már őket a doom, a progresszív vagy gótikus metaltól az alternatív rockon át a dream popig szinte mindenhova.

A zenekar a nyolcvanas évek végén alakult, első két albumukat még négy különböző énekessel vették fel (a gótikus metal időszakuk) 1995-ös Mandylion albumukon énekelt először Anneke van Giersbergen, akinek a bandába érkezésével együtt, eljött az hírnév is ( a hölgy egészen tavalyig tagja volt a zenekarnak). Az együttes nevét – elmondásuk alapján – a halhatatlanokról szóló Hegylakó című film (az első rész) ihlette. Többször jártak Magyarországon, 2006-ban például a Sziget nagyszínpadán lehetett meghallgatni zenéjüket.

A mai - talán kicsit formabontó - választásunk a „Saturnine” című dalra esett.