Megvan az utazó keret

Az amerikai atlétikai szövetség (USATF) kihirdette 126 fős olimpiai csapatát, melyben gyenge válogatós eredménye ellenére helyett kapott Breaux Greer, világbajnoki bronzérmes gerelyhajító is.

A helyi válogatási szabályok szerint a keretet az alig több mint egy hete zárult válogató eredményei határozták meg, azaz számonként az első három vívta ki az indulási jogot.

Így fordulhatott elő például, hogy Tyson Gay, a férfi 100 és 200 m vb-aranyérmese csak a rövidebb távon futhat majd Pekingben, mert Eugene-ben sérülés miatt kiesett a hosszabbik sprintszám középdöntőjében.

A férfi gerelyhajítás azonban azon - kevés - versenyszámok közé tartozik, melyekben a dobogósok közül nem rendelkezik mindenki olimpiai A szinttel, sőt, a teljes amerikai mezőnyben is csupán három dobónak van ilyen eredménye.

Márpedig közülük az egyik Greer, aki súlyos sérülése miatt idén csak a eugene-i bajnokságon indult, ám ott a selejtezőből sem tudott továbbjutni, mégis készülhet a játékokra.

"Nem tudom, képes lesz-e részt venni az olimpián, ám edzője és orvosa azt állítja, hogy rendben lesz. Ő az egyetlen versenyképes gerelyhajítónk, így nem tépelődtünk a döntésnél" - kommentálta Greer esetét John Chaplin, az USATF elnöke.

A sportvezető a csapatot minden idők egyik legerősebb válogatottjának nevezte, mely képes arra, hogy túlszárnyalja az athéni olimpián szerzett 25, illetve a tavalyi oszakai világbajnokságon elért 26 érmet. Az utazók között 15 olimpiai és 31 világbajnoki érmes atléta kapott helyett.
Forrás: MTI