Beültetik és lefogysz

Kevésbé extrém és visszafordítható alternatívát kínál más súlycsökkentő sebészeti módszerekhez képest egy új beültethető orvosi eszköz, melyet másokkal együtt a Mayo Klinika munkatársai fejlesztettek ki.

A módszer lényege a vagus, vagy bolygóideg blokkolása, melyet egy hat hónapos vizsgálat során három (ausztrál, mexikói és norvég) orvosi centrum közreműködésével, 31 betegen végeztek el, és ezzel átlagban 15 %-os fogyást értek el. A résztvevők negyede több mint 25%-ot, 3 páciens pedig több mint 30%-ot fogyott.

A vizsgálat megtervezésében Dr. Michael Camilleri, a Mayo Klinika gasztroenterológusa segített. Dr. Camilleri szerint az volt a cél, hogy kevésbé drámai alternatívát találjanak a jelenlegi súlycsökkentő (bariátriai) műtétekhez képest, amelyekkel persze jelentős súlyvesztés érhető el. Az eddig használt sebészeti technikák során vagy lekötést alkalmaznak – a gyomor felső részén helyeznek el egy gyűrűt, hogy csökkentsék a gyomor befogadókapacitását – vagy ún. bypass, vagyis részleges gyomorcsonkító műtétet végeznek.

„A vizsgálattal kezdeti értékelés volt a célunk. A vagus ideg elektromos blokkolásával az elhízott páciensek már normális táplálékfelvételnél is jóllakottnak érzik magukat” – magyarázza Dr. Camilleri. „A résztvevők nem voltak semmilyen diétán, még tanácsadást sem kaptak, mint a típusos lekötő vagy gyomorcsonkításos műtétek előtt. Azt akartuk megtudni, hogy egyedül az eljárással mekkora fogyás érhető el.”

Camilleri szerint a VBOLC nevű műszer hasonló a szívritmus-szabályozóhoz (pacemaker), de ahelyett, hogy stimulálná a normális, szabályos szívritmust, nagy frekvenciájú elektromosságot használ az agy és a gyomor, valamint a hasnyálmirigy közötti idegimpulzusok blokkolására. A pacemaker folyamatosan ellenőrzi a szívet és szabályozza az ütéseket, a fogyni vágyó páciensek viszont egy kattintással aktiválhatják a VBOLC–t napközbeni viselés közben, így a blokkoló jel befolyásolja a gyomorfunkciókat, az elfogyasztott (kevesebb) étel pedig szépen megemésztődik étkezés után.

Míg a gyomorcsonkításos műtétekkel végérvényesen eltávolítanak gyomorrészleteket, esetleg az étel útvonala is megváltozik, ezáltal nem visszafordítható eljárás, a VBOLC hordozható rendszer, bármikor eltávolítható, és nem változtatja meg az emésztőrendszer anatómiáját sem. A vezető drótokat laparoszkópos eljárással implantálják a hasüregbe, úgy, hogy az elektródok a vagus ideghez és az idegszabályozóhoz vezetnek, mely egy pacemaker méretű készülék a bőr alatt. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy nem károsítja, illetve nem hat állandóan a vagus idegre, és a többi módszernél gyakran megfigyelhető étel-intolerancia, hányinger vagy hányás fellépéséről sincs adat.

A VBOLC további tesztelésének következő lépése már el is kezdődött. Ezúttal minden résztvevő páciens megkapja az eszközt, de az esetek harmadában nem kapcsolják be, így kiderülhet majd, mennyiben felelős a placebohatás a súlyveszteségért. Az első vizsgálattal szemben lesz mód a személyes tanácsadásra és diétás módosításokra, ami sokkal valósághűbb összehasonlítást ad majd az így elérhető súlycsökkenésről az egyéb súlycsökkentő sebészeti eljárásokhoz képest.

A szakember szerint a jelenlegi eredmények bíztatóak, de csak a következő vizsgálat derít majd fényt arra, hogy mennyire életképes alternatívája a VBOLC terápia az egyéb súlycsökkentő sebészeti megoldásoknak, és mely betegeknél lehet hatékony.
Forrás: vital.hu