Nehéz idők jönnek?

Itthon szeptembertől tilos lesz hulladéklerakókba tenni vagy elégetni a használt akkumulátorokat, elemeket. A gyártóknak pedig kötelező lesz a termékek újrahasznosításáról és a visszagyűjtés feltételeiről gondoskodni. A környezetvédelmi tárca az uniós elv

Saválló konténerekben gyűjtik a használt akkumulátorokat az egyik telepen. Szeptembertől már csak ilyen hulladékfeldolgozónál vagy forgalmazónál lehet leadni az elhasznált akkumulátorokat, szeméttelepen nem.

Ezek veszélyes hulladékok: higanyt, nikkelt tartalmaznak. Később pont ezeket az anyagokat hasznosítják belőlük.

Évente körülbelül 2000 tonna elemet, vagy kisakkumulátort adnak el, de ennek csak 18-20 százalékát hozzák vissza és hasznosítják újra.

Ezért is szigorít a környezetvédelmi tárca. Jővőre minden kereskedőnek ingyen vissza kell venni a használt elemeket, akkumulátorokat.

Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter azt mondta: "Aki forgalmaz, annak kell rendelkeznie a forgalmazó helyen, legyen az áruház, bolt, vagy benzinkút olyan visszagyűjtésre alkalmas eszközzel, ahol ezt meg tudják tenni"

Tárolóedényből több mint 12 ezer darab van az országban. A gyártók szerint nem az elemek összegyűjtése, hanem azok hasznosítása okoz gondot. Magyarországon ugyanis nincs olyan üzem, amelyben az ilyen hulladékot fel lehet dolgozni.

Cserépy Zoltán, az Elem- és Akkumulátor Forgalmazók Egyesületétől elmondta: "Ezeket először Magyarországon szét kell válogatni aztán a megfelelő helyre ki kell szállítani, ahol ez a feldolgozás meg fog történni."

Az új szabály szerint nyolc év múlva a jelenleginél két és félszer több használt elemet és akkumlátort kell a gyártóknak begyűjteni.



Forrás: Híradó