A Fidesz három éves költségvetése

A Fidesz hároméves költségvetés elfogadását javasolja a magyar EU-elnökséget megelőző években; az egyebek között ezt tartalmazó törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek - mondta a párt alelnöke vasárnap Budapesten.

A 2011-es magyar EU-elnökség előtt a Fidesz azt javasolja, hogy az Országgyűlés hároméves költségvetést fogadjon el, amely "rögzíti a felhasználható európai uniós forrásokat és a hazai forrásokat (...), biztosítja az átláthatóságot és biztosítja az ellenőrizhetőséget is" - mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz országgyűlési képviselőjével, Nógrádi Zoltánnal tartott sajtótájékoztatón.

Nógrádi Zoltán közölte: a törvényjavaslat rögzíti a hároméves költségvetés elkészítésén túl az EU-elnökséggel kapcsolatos stáb kiválasztásának, képzésének feladatait, azokat a hazai és külföldi infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre szükség van, valamint a logisztikai, biztonságpolitikai feladatokat. Meghatározták azokat a feladatokat is, amelyek olyan társfinanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódnak, mint például a szponzorálás. Kitér a javaslat a pénzfelhasználás ellenőrzésére is, továbbá tízszázalékos tartalékkeret képzését írja elő a költségvetésben, valamint egyes az EU-elnökséghez kapcsolódó kormányrendeletek megalkotására is felhatalmazást ad ez a tervezet - tette hozzá.

Nógrádi Zoltán szerint ezzel a javaslattal olyan hiánypótló feladatot láttak el, amelyet sem a kormány, sem a Külügyminisztérium nem végzett el.

Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára legutóbb június végén számolt be arról, hogy a magyar uniós elnökségi stáb háromnegyede már megvan, az év végéig még kétszáz embert választanak ki a közigazgatásból és nyílt pályázatokon. Összesen hétszáz munkatárssal számolnak, emellett száz tartalék embert is keresnek - tette hozzá. A cél az, hogy 2010 elejére, a hármas elnökség kezdetére felálljon a magyar elnökségi stáb. A résztvevők képzése ősszel kezdődik, nyelvoktatással, uniós ismeretek oktatásával és szakmai képzéssel - mondta a szakállamtitkár.

Pelczné Gáll Ildikó a vasárnapi sajtóértekezleten közölte: a Fidesz azt kéri a parlamenti pártoktól, támogassák törvényjavaslatukat, hozzátéve: a törvényjavaslatot jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek.

A tervezet benyújtását indokolva a Fidesz alelnöke elmondta: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai alapján látható, hogy kisebbségi kormánynak az EU-források felhasználásában nagyon sok problémája van. A Fidesz azt szeretné - közölte -, hogy legyen átlátható az a rendszer, amely a magyar uniós elnökségre felkészít, a Fidesz azt szeretné, "ha a kormányzati trükköknek, a költségvetési trükköknek a világából kikerülne, ezért javasolja a Fidesz a hároméves költségvetés elfogadását.

Nógrádi Zoltán az indokok között kitért arra is, hogy a Fidesz támogatta és folyamatosan sürgette annak az ötpárti egyeztetésnek a létrejöttét, amely az EU-elnökség stratégiai feladatai közül megfelelő alapot adna a nemzeti konszenzus megteremtéséhez.

"Legnagyobb döbbenetünkre a Külügyminisztérium ennek az ötpárti egyeztetésnek az összehívását ezen a nyáron bojkottálta" - jelentette ki, majd megjegyezte: ennek az egyeztetésnek kellett volna rögzítenie az EU-elnökség költségvetési feltételeit. Hozzátette: törvénytervezetüket azért készítették el, mivel az egyeztetés nem jött létre.

Iván Gábor a június végi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az elnökségi felkészüléssel kapcsolatos kérdésekben ötpárti egyetértés van a magyar parlamentben.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint első hallásra zavarba ejtő a Fidesz javaslata, hiszen nehéz elképzelni olyan indokot, amely miatt korlátozni lehetne az Országgyűlés ellenőrző szerepét. Nevezetesen, hogy évente dönt a költségvetésről - tette hozzá.

Megjegyezte, a Fidesz eddig a kormány egy évre vonatkozó indítványait sem szavazta meg, ezért meglepő, hogy most azzal az ötlettel állnak elő, hogy hajlandóak megszavazni egy hároméves javaslatot.