A magyarok többsége csalódott és borúlátó

Egyedül a bolgárok pesszimistábbak a magyaroknál az Európai Unió 27 tagállamának polgárai közül - derül ki az Európai Bizottság Eurobarometer-felméréséből, amelynek magyarországi jelentését tegnap Budapesten mutatták be - olvasható a Magyar Nemzetben.

A márciusi és áprilisi magyarországi adatvétel eredményei szerint a magyarok kevesebb mint fele elégedett az életével, s kevesebb mint ötödük gondolja hogy egy éven belül javul az életminősége. A magyarok a hazai gazdasági élet alakulását és a munkavállalási lehetőségeket tekintve is pesszimisták; kevesebb mint tíz százalékuk számít kedvező gazdasági változásokra, míg az unió állampolgárai átlagosan jóval optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően.

Az uniós tagságunkkal kapcsolatos korábbi lelkesedés hazánkban erős szkepticizmusba csapott át néhány év alatt, a megkérdezettek alig több mint egyharmada érezte azt, hogy az ország számára hasznos volt a csatlakozás - olvasható a jelentésben. Ezzel szemben az EU lakosságának fele még mindig kimondottan pozitívnak értékeli hazája tagságát. A magyarok csalódottságának legfőbb oka az, hogy úgy érzik, hazánknak nincs jelentős befolyása az unióban hozott döntésekre.

Forrás: Havariapress