A WHO figyelmeztet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken felhívta az ugandaiak és a turisták figyelmét, hogy ne látogassák a denevérek lakhelyéül szolgáló barlangokat a kelet-afrikai országban, miután egy holland nő a halálos, vérzéses lázat okozó Marburg-vírussal m

"Elszigetelt esetről van szó, nem kell megváltoztatniuk ugandai útiterveiket az embereknek, de a denevérek által lakott barlangokat kerülniük kell" - mondta Gregory Hartl, a WHO szóvivője.

A negyvenéves nő, aki péntekre virradóra halt meg egy hollandiai kórházban, júniusban járt Nyugat-Ugandában, ahol háromhetes útja során két barlangban is járt.

A nő Marburg-vírussal való fertőződését laboratóriumi tesztek igazolják a WHO bejelentése szerint. A Marburg vérzéses láz súlyos, sokszor halállal végződő fertőző betegség, melyet az Ebolával rokon vírus okoz.

A páciensek több helyen véreznek, vakcina és megfelelő kezelési mód nincs még ellene.
A nő június 28-án tért haza, majd négynapos láz és hidegrázás után a leideni kórházba került, ahol súlyos májkárosodást és vérzéseket tapasztaltak nála - közölte a WHO.

Hartl hozzátette, hogy a pácienssel kapcsolatba került emberek szoros megfigyelés alatt állnak azóta, de eddig egyiküknél sem jelentkeztek a tünetek.

"A repülőjárat többi utasával kapcsolatban nem volt szükség intézkedésekre, mert az utazás négy nappal a tünetek megjelenése előtt történt" - állítja a WHO.

Nyugat-Ugandában 2007 augusztusában volt a Marburg járvány legutóbbi kitörése barlangokban dolgozó aranybányászok körében.
Forrás: MTI