Adomány az emlőrák ellen

Százezer dollárt (14 millió 676 ezer forint) adományoz a vidéken élő magyar nők emlőrák elleni küzdelemére a Susan G. Komen for the Cure Alapítvány - jelentette be Nancy G. Brinker, az alapítvány létrehozója, az Amerikai Egyesült Államok korábbi budapesti

A világ legnagyobb, emlőrák ellen küzdő hálózata egy amerikai szervezeten, az American Jewish Joint Distribution Commitee-n (JDC) keresztül juttatja el az adományt Magyarországra, amelynek Női Egészségmegőrző Programja 2006 óta működik az országban, hogy segítse a nőket az emlőrák korai szakaszában való felismerésben.

Az emlődaganat Magyarországon a vezető halálozási okok között szerepel, évente több mint kétezer áldozatot követel.

A körülbelül 40 ezer magyar emlőműtött száma évente további 7500-al nő. Az ijesztő számok ellenére a magyar nők részvétele az ÁNTSZ által szervezett hivatalos emlőszűrésen meglehetősen alacsony: 2007-ben a megjelenési arány 37,8 százalék volt - hangzott el a csütörtöki eseményen.

Nancy G. Brinker elmondta: haldokló testvérének megígérte, mindent elkövet annak érdekében, hogy a világ legyőzze az emlőrákot. Ígérete a Susan G. Komen for the Cure Alapítványban testesült meg, amely immár világméretű hálózatként folytat küzdelmet a betegség ellen.

A globális kampányra eddig 1,5 milliárd dollárt költöttek és azt tervezik, hogy ebben az évszázadban további 2,5 milliárd dollárt fektetnek be kutatásokra, kampányokra, közösségi egészségmegőrző programokra.

Nancy G. Brinker sokat tett Magyarországon is a mellrák leküzdéséért. Az ő kezdeményezésére jött létre 2002-ben az Egészség Hídja Összefogás, amely azóta minden évben nagyszabású rendezvény keretében hívja fel a figyelmet az emlőrák megelőzésének fontosságára. Csütörtökön pedig bejelentette: alapítványa százezer dollárral, csaknem 15 millió forinttal támogatja a magyarországi Női Egészségmegőrző Programot.

Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület fővédnöke, a miniszterelnök felesége szerint a magyarországi mellrákellenes program újabb szakaszába érkezett. Immár nem elég a Lánchidat rózsaszínbe öltöztetni. El kell érni azokat is, akiket eddig nem sikerült.

Azokat a lányokat, asszonyokat, akik olyan településen élnek, ahol a szegénység és a betegség együtt jár.

Jó Marianna, a Női Egészségmegőrző Program menedzsere arról számolt be, mivel nemrég tudták meg, hogy adományt kapnak a Komen Alapítványtól, ezért még nem készült arról terv, hogy miként hasznosítják az összeget, de őszre összeállítják a programot.

A JDC több mint egy évtizede alapította a Női Egészségmegőrző Programot. A Komen Alapítvánnyal 2004 óta folytatott együttműködés keretében azon dolgozik a szervezet, hogy az emlőrákot olyan korai szakaszában diagnosztizálja, amikor a betegség még könnyen gyógyítható. Felvilágosító munkája révén olyan nőknek nyújt segítséget, akiknek más esélyük talán nem lenne a túlélésre - mondta Itai Shamir, a New York-i JDC képviselője.

Az eseményen részt vett April Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is, aki szintén nagyon fontosnak tartja a mellrák elleni küzdelmet.

Az adomány bejelentését megelőzően szakmai kerekasztal beszélgetést rendeztek a témában, amelyen Nancy G. Brinker és Dobrev Klára mellett megszólalt Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára, Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tisztifőorvosa, Odor Andrea, az ÁNTSZ vezető védőnője, M. Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke, Vass László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke. A hallgatóságban betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók, civil szervezetek és vidéki roma civil szervezetek vezetői képviselték magukat.
Forrás: MTI