Meghozták az ítéletet

Életfogytiglani szabadságvesztésre, illetve 17 év börtönre ítélték első fokon azt a két fiatal férfit, akik 2006-ban meggyilkoltak egy dunavarsányi asszonyt és annak idős édesanyját; az ítéletet szerdán hirdette ki a Pest Megyei Bíróság.

A két férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben és más bűncselekményekben találták bűnösnek.

Az egyik elkövetőt, aki a bűncselekmény idején, 2006. október 2-án még csak 18 éves volt, 17 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság; ennek egy részét, 21 éves korának eléréséig a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. A másik, az idén 32 éves, büntetett előéletű férfi életfogytiglant kapott, s legfeljebb 30 év után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Amint az ügyész vádbeszédében előadta, a két férfi pénzzavarba került, ezért elhatározták, megszerzik egyikük ismerősének, egy 59 éves özvegyasszonynak a mozdítható vagyonát.

Jó előre felkészültek a bűntényre és egyik este meglátogatták a nőt dunavarsányi otthonában; a földre teperték, majd 81 éves édesanyjával együtt autóba tuszkolták és kivitték egy közeli bányatóhoz.

Előzőleg összeszedték a háznál talált 20 ezer forint készpénzt, az ékszereket, s a fiatalabb nő bankkártyáját.

A tó partján a két asszonyt megfojtották, miután az egyikük még haldoklott, megtaposták, majd egy csónakkal a tó közepére vitték, ahol köveket kötve rájuk elsüllyesztették őket.

A tettesek ezután magukhoz vették az asszony két személygépkocsijának kulcsait, az autókkal Csepel egy általuk kevésbé feltűnőnek vélt parkolójába mentek azzal a szándékkal, hogy később értékesítik az autókat.

A következő napokban egy ismerősük segítségével napi 100 ezer forintot hívtak le utcai automatán az áldozat bankszámlájáról, a nyolcadik ilyen alkalom után azonban a kártyát elnyelte a gép.

A rokonok időközben bejelentették a két nő eltűnését; a nyomozás eredményeként a tetteseket három hét múlva elfogták. A két férfi később beismerő vallomást tett.

Az ítélet kihirdetése után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak ügyvédei enyhítésért fellebbeztek.
Forrás: MTI