Eltűnt képek kerültek meg, illetve kalapács alá

Jean-Antoine Watteau közel 200 éve szem elöl tűnt festménye és három, 130 éve elveszettnek hitt Goya-rajz kelt el kedden rekordáron a Christie's londoni árverésén.

Régi francia festő munkájáért még soha nem adtak annyit, mint Watteau kedden kalapács alá került La Surprise című művéért, amely végül a becsült ár háromszorosáért, 12,4 millió fontért (1,8 milliárd forintért) talált gazdára.

Eredeti tulajdonosai másolatnak vélték, s csak akkor tudták meg, mekkora vagyont ér, mikor szakértőkkel felbecsültették annak a brit vidéki háznak az értékeit, amelyben a kép is függött.

A művészettörténészek szerint a kompozíció, amely egy szerelmespár mellett gitárját pengető zenészt ábrázol, 1718-ból származhat. Korábban csak másolatát ismerték, amely a Buckingham Palota királyi gyűjteményében lelhető fel.

Francisco Goya spanyol festő munkái, amelyek híres vázlatfüzeteiből származnak, utoljára 1877-ben cseréltek gazdát Párizsban, azóta senki sem ismerte hollétüket.

A három, kitűnő állapotban fennmaradt rajz egy svájci gyűjteményből került elő a közelmúltban, amikor eladásra kínálták fel őket. A keddi árverésen összesen 4 millió fontot (1,2 milliárd forint) fizettek ki a vázlatokért.

Az a kép, amely négy nőt ábrázol, az eredetileg becsült ár kétszereséért, 2,3 millió fontért (660 millió forint) talált új gazdára. Ez egyúttal árverési rekordnak is számít, mert aukción még sohasem adtak el ilyen magas áron papírra rajzolt Goya-művet.

Az imádkozó figurát megörökítő vázlat licitjén 965 ezer fontnál (279 millió forint) csapott le a kalapács, a harmadik mű pedig, amely egy korrupt rendőr bűnhődését ("Lampinos rendőr lóbőrbe varrva") mutatja be, 762 ezer fontért (220 millió forint) került új tulajdonosához.
Forrás: MTI