Tudatosabban bánjunk az energiával!

A faaprítékra alapuló úgynevezett Pellet kazán vagy napkollektor alkalmazását javasolja az Energia Klub munkatársa azoknak, akik a nyári fűtéskorszerűsítések során energiatakarékosabb megoldást választanánk a gázfűtés helyett. A következő egy évben akár 5

Már az energia ésszerű fölhasználásával is viszonylag sokat tudunk spórolni, s ez már a számlában is megjelenik - mondta az InfoRádiónak Király Zsuzsanna.

Az Energia Klub munkatársa rámutatott: sokat takaríthatunk meg például azzal, ha nem fűtjük túl a lakást. Ha egy fokkal csökkentjük a lakás hőmérsékletét, akkor azzal öt-hat százalék energiával használunk kevesebbet.

Király Zsuzsanna úgy véli, illúzió azt gondolni, hogy egyik pillanatról a másikra át tudunk állni a megújuló energiát alkalmazó fűtési rendszerekre. Aki persze megteheti, hogy lecseréli a fűtésrendszert, az jól teszi, ha végigvisz egy ilyen fejlesztést - tette hozzá. Például Pellet kazánt állít be a lakásba, vagy napkollektorral "segít rá" a fűtésre.

Ugyan ezek drága technikák, és 10-20 év a megtérülési idejük, azonban a gázárak - akár 50 százalékos - emelkedésével mégis egyre vonzóbbakká válnak - jegyezte meg Király Zsuzsanna.

Az Energia Klub munkatársa végül arra is figyelmeztetett, hogy nem érdemes átállni villanyfűtésre. Az ugyanis drágább, mint a gázfűtés, és környezetvédelmi szempontból sem jó, hisz az áramot is fosszilis, nem megújuló energiaforrásokból állítják elő többszörös átalakítással.
Forrás: inforadio.hu