Az MDU is megszólalt

....el kellene gondolkodni azon is, hogy a demokrácia írott és íratlan illemszabályait, minden érdekelt félnek kellő önmérséklettel be kellett volna tartani, ....

A Magyar Demokratikus Unio közleménye a július 5-i eseményekkel kapcsolatosan

Elhatároljuk magunkat a demokrácia rendje ellen irányuló utcai, rasszista cselekedetektől.

Azokat a személyeket és pártokat kellene felelőssé tenni, akik kivitték a politikát az utcára, ezáltal ártatlan magyar emberek akarva akaratlanul is sérülnek. Korábban már kinyilvánítottuk azon véleményünket (2006. szeptember, és október eseményei kapcsán), hogy ez nem vezet sehová.
Az események értékelése közben talán el kellene gondolkodni azon is, hogy a demokrácia írott és íratlan illemszabályait, minden érdekelt félnek kellő önmérséklettel be kellett volna tartani, mellyel az így kialakult helyzet megelőzhető lett volna. Tanulságként esetleg annyit még érdemes hozzáfűzni, hogy több toleranciára és odafigyelésre lenne szükség a magyar közéletben és a társadalomban is.

Sajnáljuk, hogy a megosztottság miatt, a gyűlölet csírája már egyre több ember szívében és lelkében megfogant. Megjegyezzük, megítélésünk szerint a politikai etikett azt kívánná, hogy a felesketett magyar politikusok ne vegyenek részt ilyen rendezvényeken, főleg ha nem meghívottak.
Könnyű a rendőrséget hibáztatni, mikor az érintettek demokratikus jogainak figyelembevétele mellett a törvényes rend betartatását is biztosítania kell. Könnyebb lenne a rendőrség feladata, abban az esetben, ha a törvények nem mondanának egymásnak ellent. Ideje lenne, ha a magyar országgyűlés nem csak az EU-nak akarna megfelelni, hanem a magyar törvényekkel is foglalkozna, felülvizsgálná és harmonizálná azokat, ezzel elfogadható állapotot teremtve, az ország valamennyi lakosa számára.

Magyar Demokratikus Unio Politikai Párt elnöksége

Kiadó: Magyar Demokratikus Unio MDU
Forrás: MTI