Egynemű párok házassága

Két év alatt, amióta érvényben van a bejegyzett partnerség intézménye, összesen 566 egynemű pár kötött "házasságot" Csehországban. Ugyanebben az időszakban csupán 12 partneri kapcsolat végződött hivatalos válással, míg öt esetben az egyik fél halála bonto

A bejegyzett partnerség intézményének a bevezetése, illetve a téma körüli több éves vita, jelentősen átalakította a homoszexuális párok kapcsolatainak a megítélését a cseh társadalomban - derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra.

Míg közvetlenül a rendszerváltás után, 1990-ben, csupán a lakosság 10 százaléka nyilatkozott kedvezően a melegekről és a leszbikusokról, addig jelenleg az az arány már 75 százalék.

"Számunkra nem a bejegyzett partneri kapcsolatok száma a fontos, hanem az, hogy immár két éve lehetőségünk van hivatalosan rendezni együttélésünket" - nyilatkozta újságíróknak Jirí Hromada, a homoszexuálisokat tömörítő SOHO egyesület elnöke.

Hromada szerint a bejegyzett partnerséget többnyire az egynemű férfiak igénylik, mert az ő együttélésüket a társadalom még ma is kritikusabban szemléli, mint a leszbikus nők esetében. Az egynemű "házasságok" száma szerinte mérsékelt tempóban, de folyamatosan emelkedik.

A két éve hatályba lépett törvény szerint a csehországi egyneműek az anyakönyvi hivatalban kötik meg a bejegyzett partnerséget, amely nagymértékben hasonlít a férfi és a nő hivatalos együttéléséhez, tehát a szokásos házassághoz.

A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. A partnerek saját gyermekeiket maguk nevelik.

A törvényt a katolikus egyház élesen bírálta és természetellenesnek minősítette. Az egyházak befolyása a cseh társadalomban azonban gyenge. Az ország lakosságának több mint 60 százaléka hivatalosan is ateistának vallja magát.
Forrás: MTI