Sötét titkokra derül fény

Bírósági dokumentumokban ismerte el az orosz milliárdos, Roman Abramovics, hogy évekkel ezelőtt több milliárd dollárt fizetett ki nálánál nagyobb befolyással rendelkező oligarcháknak politikai támogatás fejében, valamint védelmi pénz gyanánt.

A brit The Times napilap birtokába került bírósági dokumentumokból felsejlik, hogyan lett a nincstelen utcai kereskedőből a világ egyik leggazdagabb embere. Bár az első lépések továbbra is homályban maradnak, az kiderül, kinek köszönhetően gyarapította többszörösére vagyonát Roman Abramovics.

A jelenleg már Nagy-Britanniában élő üzletemeber mintegy 11,4 milliárd fontos vagyonát megalapozó Szibnyeft olajvállalat például a korábban a "Kreml keresztapjaként" ismert, szintén a szigetországban letelepedett Borisz Berezovszkijnak köszönhetően került Roman Abramovics birtokába.

Az olajtársaságot Borisz Jelcin elnöksége idején, 1995-ben árverésen értékesítették, és előtte Roman Abramovics jelezte Borisz Berezovszkijnak: szívesen megszerezné a céget. Utóbbi megígérte, hogy latba veti kiváló Kreml-beli kapcsolatait ennek érdekében, cserébe tévétársasága feltőkésítését kérte. Az üzlet ennek megfelelően meg is köttetett.

A Chelsea tulajdonosának következő befektetési terepe az orosz alumíniumipar volt, amelynek privatizációját követően kitört az "alumínium háború". Ennek során mintegy száz cégvezetőt, fémkereskedőt és újságírót gyilkoltak meg.

A bírósági dokumentumokban Roman Abramovics elismerte, hogy védelmi pénzt, mintegy 500 millió dollárt fizetett az ismert grúz üzletembernek, Arkagyij Patarkacisvilinek, ennek fejében biztonságosan bevásárolhatta magát a jövedelmező iparágba. A grúz oligarcha széles körben ismert volt alvilági kapcsolatairól; öt hónappal ezelőtt halt meg angliai otthonában, a vizsgálat szerint szívelégtelenségben.

A nagy-britanniai pert nem mellesleg Borisz Berezovszkij indította a Chelsea tulajdonosa ellen, 4 milliárd dollárt követelve tőle. Roman Abramovics 53 oldalas védekezésében számolt be arról, hogy az orosz és a grúz üzletembernek is hatalmas összegeket fizetett ki, cserébe azok egyengették előrejutásának útját.

Ennek része volt az is, hogy - miután Borisz Berezovszkij szembekerült a Borisz Jelcint követő Vlagyimir Putyinnal, és menekülnie kellett Oroszországból - Roman Abramovics jóval értéke felett, 175 millió dollárért vette meg annak ORT nevű televíziós társaságát.

A Chelsea tulajdonosának beszámolója szerint a hármas kapcsolat 2001-ben ért véget, amikor a mindig is közvetítőként működő Arkagyij Patarkacisvili egy svájci repülőtéren tudatta vele: utolsó törlesztési részletként fizessen 1,3 milliárd dollárt Borisz Berezovszkijnak. Roman Abramovics szerint ez így is történt, a grúz üzletember pedig 585 millió dolláros lelépési pénzzel lett gazdagabb.
Forrás: InfóRádió