Mit kell tenned, ha megnyered a lottó ötöst?

Sokunkat érdekel, mi történik, ha megütjük a lottóötöst. Addig még eljutunk, hogy némi szíverősítő felkortyolása után előre elköltjük a zsét. De hogyan jut végül viszkető tenyerünkbe a pénz? Kik fognak tudni róla hivatalosan? Milyen dokumentumok kellenek,

Pulzus növekszik. Szív hevesebben ver. Hajszálerek megdagadnak. Levegő fújja a kilencven műanyaggolyót. Eddig négy stimmel. Jön az ötödik szám. Lebeg a jövő. Egyszer csak minden megáll. Örökké tartó pillanat. …és bejön! Igen, megvan! Kijött az ötödik szám is! Nem álom, nem káprázat, a kezedben a tartod a szelvényt, ami több mint egymilliárdot ér. A semmiből lettél gazdag, a szerencse öt szám képében robbant be az életedbe.

Ha lottózol, biztosan végiggördült már az agyadon ez a pillanat. A nyerési sokk. Örömünnep, sör, bor, vigasság. Telefonok a rokonoknak, barátoknak, esetleg megszeppent titoktartás. Aztán kijózanodás, tervezgetés. Plazmatévé, csicsa autó, penthouse lakás, gigaház a Balatonnál, világkörüli út, befektetés, jótékonykodás.

Ez eddig tiszta, de hogy kapod meg a nyereményt? Ez bizony izgalmas kérdés. Egyszer csak lejár az álmodozások kora és el kell indítani az ügyet, meg kell szerezni a temérdek pénzt. Azt még nyilván sokan tudják, hogy van egy úgynevezett nagy nyertes vonal (06-20-933-0630), amit akkor kell felcsörgetni, ha beütött a jackpot (40 millió feletti nyereményeknél). Na, de mi van azután?

A képzelet és a valóság

Biztos jön a nagy páncélozott autó egy rakás titkosügynökkel és megáll a ház előtt. Elvisznek egy titkos útvonalon a Nagy Titkos Szerencsejáték Házba, ahol üresen kongó márvány folyosókon lépkedsz végig egészen az aranyozott kétembernyi páncélszekrényajtóig. Ugyan. A valóság természetesen prózaibb, ám nem kevésbé izgalmas.

A Hírextra megkereste Somorjai Lászlót, a Szerencsejáték Zrt. Kommunikációs igazgatóját. Elmondta, a nagy nyeremények esetében különleges titoktartást kell tartaniuk. A nyeremény bejelentését kizárólag a telefonon teheti meg a szerencsés. A telefon túloldalán lévő kolléga nem kérdezhet semmilyen személyes adatot. Ilyenkor csak azt tisztázzák, valóban az illető rendelkezik-e a nyertes szelvénnyel. Ez a szelvényen lévő azonosítókkal történik. Ezeket az azonosítókat csak a szelvény tulajdonosa és a Szerencsejáték Zrt. munkatársa ismeri.

A találkozó

Miután megtörtént a szelvény beazonosítása, a cég embere ismerteti a nyertessel a teendőit. Vagyis elmondja, hogy a nyeremény átvételéhez szükséges a nyertes szelvény, illetve egy érvényes számlaszám, ahová az összeget utalják. Ennek természetszerűleg nem feltétlenül kell egy számlaszámnak lennie, lehet akár több is. Az ügyfél fogja meghatározni melyikre, mennyit kíván elhelyezni a nyereményből, belátása szerint.

Ezután megbeszélik, hogy hol milyen formában találkozik majd a Szerencsejáték Zrt. két munkatársával. Ez Somorjai László elmondása szerint gyakorlatilag bárhol lehet. Kis túlzással a sarki kocsma is elképzelhető helyszínnek, ám erről azért a cég nagy valószínűséggel megpróbálná lebeszélni a delikvenst. Nem kell tehát mindenáron beutazni a nagyvárosba a Szerencsejáték helyi kirendeltségére, mi több feljönni a fővárosba. Ha a nyertes mondjuk egy kis falú lakója és nem kíván kimozdulni onnan, a cég emberei felkeresik ott helyben.

A találkozón még egyszer megbizonyosodnak a szelvény eredetiségéről, majd kitöltik a megfelelő papírokat. A nyeremény utalását leghamarabb a sorsolást követő keddtől számított három hét leteltével teheti meg a cég. Ha a nyertes a három hét letelte után jelentkezik, akkor ha minden rendben van, egy-két napon belül átkerül a pénz. Felvetésünkre Somorjai László cáfolta, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálat is benne lenne az átadás-átvétel lebonyolításában.

Vannak gyenge próbálkozások

Ha a sajtó közli, hogy még mindig nem jelentkezett senki a pénzért, megnövekszik az ál-nyertesek száma - mesélte a kommunikációs igazgató. Ilyenkor az a bizonyos nagy nyeremény telefon többször csörög az átlagosnál. Ám a kifinomult azonosítási módszerek miatt, nagyon könnyen kiszűrik a csalni próbálókat.

Az 500-600 milliós nyereményeknél körülbelül heti 4,2 millió darab szelvényt vásárolunk, de ez a szám felmegy 5,5 millióra, ha a tét átlépi az egymilliárd forintot. Az eddig legtöbb beérkezett szelvény 1991-ben volt: ekkor 21 millió szelvény játszott, 2003-ban mikor 5 milliárd körüli volt a nyeremény 14 milliót is meghaladta a szelvények száma.

Somorjai Lászlótól majdnem sikerült megtudni a következő heti lottószámokat is. Ám mint mondta, ezt ő már megjátszotta, így értelemszerűen nem szeretné nekünk elárulni. Megértjük. Ha nyerne, legalább tisztában van a procedúrával. Ahogy most már mi is. Jöhetnek az ikszek.