Vesztegetés bonbondobozzal

Egy bonbonos doboz lett a veszte a korrupciós botrányba keveredett Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök egyik ügyvédének.

A 2006-ban megbuktatott ex-kormányfő három ügyvédjének egyike még júniusban egy bonbonos dobozt adott át a Legfelsőbb Bíróság egyik alkalmazottjának. Sinavatrát hatalommal való visszaéléssel vádolják egy különösen nagy értékű állami tulajdonban lévő ingatlan öt évvel ezelőtti megvásárlásával kapcsolatban.

Picsit Csuenban és két munkatársa június közepén ebben az ügyben járt a bíróságnál. Egyikük apró figyelmességként egy kis bombonos dobozt nyújtott át a törvényszéki tisztviselőnek, amikor négyszemközt maradt vele. Mivel az illető bizonytalan volt, elfogadhat-e bármit is, főnökéhez fordult. A szerény kis ajándékról kiderült: kétmilló baht készpénzt tartalmazott, ami mintegy 11 millió forintnak felel meg.

A dobozkát átnyújtó Thana Ansziri azzal védekezett, hogy véletlenül rossz csomagot vett elő, a két másik ügyvéd pedig tagadta, hogy bármi köze lett volna az egészhez. Ez nem hatotta meg az ügyészséget, a bíróság pedig mindhárom jogászt gyorsított eljárásban hivatalos személy megvesztegetésére irányuló kísérlet vádjával félévi börtönbüntetésre ítétlte. A napokban már rács mögé is kerültek.

A bíróság elrendelte annak kivizsgálását is, hogy mennyiben tudhatott a vesztegetésről a volt kormányfő, illetve ki a pénz igazi tulajdonosa.
Forrás: MTI