Rák elleni küzdelem: keveset költünk rosszul

Miközben gyógyszerkiadásunk megfelel az európai átlagnak, rákgyógyításra feleannyit se költünk, mint Európában, a legújabb készítményekhez való hozzáférésben sereghajtók vagyunk; ezek a fő megállapításai egy kutatásnak, amelyben a svéd Karolinska Institut

Az elemzés szerint a daganatos halálozási arány európai uniós összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb, miközben a miénknél csak a lengyelek költenek kevesebbet e betegségcsoport gyógyítására. Az unióban az egy főre jutó költés átlagosan 125 euró, nálunk 49 euró.

A tanulmány szerint Magyarország az új gyógyszerekhez való hozzáférésben Dél-Afrika és Lengyelország társaságában az utolsó.

A gyógyítás költségeinek 38 százalékát a gyógyszerek teszik ki, szemben az Európában átlagos 10-12 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az amúgy is elégtelen ráfordításból kevés pénz jut a gyógyítás egyéb területeire: például műtétre, sugárterápiára, kiegészítő gyógykezelésre - kommentálja a jelentést Bodoky György, a Magyar Onkológiai Társaság elnöke. Dr. Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője szerint nem lehet tudni, mennyire megbízhatók a jelentés számai, de elismeri, hogy Magyarországon a rákgyógyítás gyógyszerközpontú.
Forrás: MTI