Hétvégén negyed óra alatt rákvörös lehet

Ismét erős UV-B sugárzásra kell számítani a hétvégén. Szombaton csak az ország legkeletibb részén marad a határérték alatt, vasárnap azonban már mindenhol 7,8-as erősségű lesz a napsugárzás. Ez azt jelenti, hogy egy normál bőrű ember akár már 17-20 perc a

A szakemberek azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között mindenki kerülje a napozást, és később is használjon fényvédő krémet. Aki teheti, viseljen kalapot, szellős anyagból készült ruhát és UV szűrős napszemüveget, a melegben fogyasszon sok folyadékot és a gyermekeket különösen óvja a káros sugárzástól.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat információs weboldalán, a www.napsugarzas.hu-n a másnapra várható értékek mellett az éppen aktuális UV-B sugárzást egy térképen lehet nyomon követni, ahol különböző színek jelölik a sugárzás mértékét. Az óránkénti adatok mellett a kockázatokról, a megelőzésről és egyéb jótanácsokról is lehet olvasni.

Az OMSZ május óta 24 órával előre jelzi, ha ha túl erőssé válik az UV-B sugárzás az országban. A 3-4,9 közötti érték mérsékelt, az 5-6,9 erős, a 7-7,9 nagyon erős UV sugárzást jelent. 11 és 15 óra között erős sugárzás esetén 20-30 percig, nagyon erős sugárzás idején csak 15-20 percig ajánlott a napon tartózkodni, és legalább 15-ös faktorszámú naptej javasolt. Az OMSZ 7,5 feletti érték esetén adja le a riasztást, ami azt jelenti, ha a beérkező adatok alapján a másnapi maximum várhatóan eléri a 7,5-öt, már a délelőtti órákban fokozott óvatosságra intenek mindenkit, aki másnap a szabadban akar tartózkodni.
Forrás: hirado.hu