Újraoltással védekeznek

Aggasztóan megnőtt a kanyarós, mumpszos és rubeolás megbetegedések száma a londoni gyerekek körében. A brit egészségügyi hatóság az érintett korosztályba tartozók újbóli beoltását szorgalmazza, részint egy esetleges járvány megakadályozása céljából, részb

London délkeleti városnegyedeiben ez év első öt hónapjában 228 kisgyermek kapta meg valamelyik MMR-betegséget.(Az MMR az angol measles, mumps and rubella= kanyaró, mumpsz és rubeola, azaz rózsahimlő betegségek kezdőbetűiből összehozott betűszó). Ez ijesztő növekedés ahhoz képest, hogy 2007-ben összesen is csak 167 ilyen megbetegedés fordult elő a fővárosban, s országosan is alig haladta meg az ezret az MMR-es esetek száma.

A három kór esetleges járvánnyá terjedésének megakadályozására az angol kormány Ellenállóképességi és Oltásügyi Közös Bizottsága, a JCVI javasolja, hogy a veszélyeztetett kicsiket három hónapon belül ismételten oltsák be. Az elmúlt évben ugyanis sok védőoltás beadatását elmulasztották a szülők - főleg a metropolis külső, szegényebb kerületeiben -, s az ő gyermekeik a fertőzés élő forrásaiként megbetegíthetik ugyancsak védtelenül hagyott társaikat.

Az újraoltás ellen viszont csaknem minden második szülő tiltakozik, arra hivatkozva, hogy egyes szakvélemények szerint a megkettőzött vakcina-adag fokozza az autizmusra és bélfertőzésre való hajlamot, mivel a háromféle betegség ellen is ható oltás túlságosan megterheli a gyermekek immunrendszerét.

A bizottság közleményében ezt cáfolja és határozottan állítja, hogy a javasolt megkettőzött oltás már százszázalékosan biztosítja a kicsik immunitását, védekezőképességét.

Angliában másféléves korban adják a nem mindenkire kötelező, csak erősen ajánlott első MMR-oltást, melyet a négyéveseknél megismételnek. A kanyaró elleni védőképessége ugyanis a két oltás között eltelő, több mint két év alatt egyeseknél meggyengül.

Országosan az érintett korosztályba tartozók 87 százaléka kapta meg az első, 73 százalékuk pedig a második oltást is. Londonban a másodikat azonban csak a megfelelő korú gyerekek fele, sőt: a külső kerületekben csupán egyharmada. Ezért, egy országos angliai járvány kitörésének megelőzésére, a Bizottság ragaszkodik az elmaradt oltások beadásához, illetve az adottak megismétléséhez.
Forrás: MTI