Karsai: hamarosan jobb lesz a cukorbetegeknek!

Várhatóan két hónapon belül alanyi jogon fog járni a cukorbetegek életminőségét jelentősen javító inzulinpumpa a rászorulóknak - közölte Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő csütörtökön egy ünnepségen Lőkösházán.

A rendezvényen a berendezés megvásárláshoz szükséges 140 ezer forintnyi támogatást nyújtottak át egy cukorbeteg gyermek édesanyjának. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya közölte, hogy a jogszabály-módosítás folyamatban van, a munkába bevonták az érintett szakmai kollégiumot.

A képviselő, aki egyben Battonya polgármestere is elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenleg egyedi méltányossági alapon dönt arról, hogy támogatja-e az inzulinpumpa beszerzését. Egy-egy pumpa ugyanis átlagosan egymillió forintba kerül. Ez csak megfelelő kiegészítő szerelékekkel használható, amelyek ára további mintegy 400 ezer forint. Ezeket ráadásul félévenként be kell szerezniük a betegnek. AZ OEP támogatás ezeknél a termékeknél kilencven százalékos.

A képviselő közölte: az egészségügyi miniszter ígéretet tett neki, így várhatóan másfél, két hónap múlva már alanyi jogon fog járni a készülék azoknak a betegeknek, akiknél az egy főre eső családi jövedelem nem haladja meg a 40-50 ezer forintot. Akiknél magasabb az egy főre eső jövedelem, azok továbbra is a jelenlegi gyakorlat alapján kaphatnak ilyen inzulinpumpát.

A képviselő számításai szerint napjainkban mintegy 3.000 inzulinpumpát használnak az országban, s ha az OEP alanyi jogon biztosítja ezeket a berendezéseket, akkor közbeszerzés segítségével lényegesen olcsóbban tudná beszerezni a készülékeket.

Forrás: MTI