Dilisek ezek az amerikaiak?

Úgy látszik ez a hét Észak-Amerikáé, legalábbis a jeles napok tekintetében. Kedden ünnepeltük Kanadát, ma pedig az Amerikai Egyesült Államok történelmének fordulópontjára, a függetlenség napjára emlékezünk. Természetesen zenével.

Ha az Egyesült Államokról van szó, akkor egy elképesztően bővizű rockzenei tengerbe kerülünk. Mert például a 13 gyarmat által kinyilvánított függetlenséget ünnepelhetjük akár a Rammstein, akár a gyengédebb húrokat pengető Razorlight America című dalával. Nem is beszélve az „American Pie”-ról Don McLean torkából.

Azonban nekünk magyaroknak kicsit szomorkás a mai dátum, hiszen 1954-ben ezen a napon vesztette el a VB-döntőt az Aranycsapat az NSZK válogatottja ellen. Nem mintha szívesen követnénk a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállást, de a mai dal kiválasztásnál gondosan ügyeltünk arra, hogy elkerüljük az amerikai pátosz csapdáját, ahogy a "sunshine és happiness" életérzést is. Így esett választásunk a Green Day-re. (Bármennyire is csábító volt, hogy a magyar alternatív színtéren egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kaukázus „Amerika nem hazudik” lemezéről válasszunk valami alkalomhoz illőt.)

Az amerikai Green Day a kilencvenes évek közepén került be a nemzetközi élvonalba, Magyarországra igazán a ’94-ben megjelent „Dookie” című albumukkal robbantak be. Az ezen található „Basket Case” című dalból készült ideggyógyintézetben játszódó videó nélkül kevés óra telt el akkoriban a Music Television adásában. Többször jártak is nálunk, lendületes, nem túl bonyolult, de ugrálásra és pogózásra kiválóan alkalmas zenéjükre mindig vevő volt a közönség.

Az első híressé vált album nagy sikerét továbbiak követték, a fiúk polgárpukkasztó attitűdje kicsit finomult az évek során, szókimondó szövegeik az amerikai társadalom (és a világ) problémáit taglalják, nem kevés politikai felhanggal. Ennek tipikus példája az „American Idiot” című album, melynek címadó nótájával emlékezünk az Egyesült Államok nagy napjára.