Ülésezik az UNESCO

A kanadai Québecben ülésezik az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB), hogy kiválassza a benyújtott 45 új pályázat közül azokat, amelyeket idén felvesz listájára.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének 21 ország képviselőiből álló szakértői bizottsága szerdán kezdődött és jövő kedden véget érő tanácskozásán dönt arról a kényes kérdésről is, hogy törli-e a listáról az Elba völgyét egy ott épülő híd miatt. A határozatokat már vasárnap vagy hétfőn nyilvánosságra hozhatják - közölte Roni Amelan sajtószóvivő.

A világörökség listáján jelenleg összesen 851 helyszín szerepel, ezek közül 660 kulturális, 166 természeti nevezetesség, 25 pedig vegyes jellegű. Öt ország először jelöl helyszínt: Kirgizisztán a Szulamain-Too szent hegyet, Pápua Új-Guinea Kuk hajdani mezőgazdasági területet, az olasz félszigeten lévő San Marino miniállam a városközpontot és a Titano hegyet, Szaúd-Arábia az Al-Hidzsr régészeti együttest, Vanuatu pedig a Mata királyról elnevezett tájegyüttest. Előnyben részesítik az elbírálásnál az olyan országok pályázatait, amelyeknek még nem szerepel valamely nevezetessége a világörökségben.

Szlovákia és Magyarország eredetileg a komárom-révkomáromi erődrendszer felvételét szerette volna elérni, azonban június végén, miután valószínűvé vált, hogy a VÖB idei ülésén erre nincs esély, a közös pályázatot visszavonták, hogy később döntsenek arról, más formában, egy más összefüggéseket is számításba vevő, várhatóan többszereplős, nemzetközi sorozatjelölés részeként ismételten benyújtsák-e. Erről a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VMNB) június 24-én tájékoztatta az MTI-t.

A VÖB szakértőinek québec-i munkájáról Roni Amelan elmondta a francia hírügynökségnek, hogy az elbírálás két fő szempontja a megjelölt helyszín "rendkívüli egyetemes értéke", illetve a pályázó ország által a hely értékeinek megőrzésére, bemutatására kidolgozott terv minősége.
Az Elba völgyének törlése a listáról azért került napirendre, mert az UNESCO véleményét figyelmen kívül hagyva a folyó fölött 600 méteres híd épül Drezda központjában. Macura Koicsiro, az UNESCO elnöke a tanácskozás kezdetén megjegyezte, hogy egy helyszín törlése "sohasem tekinthető kielégítő megoldásnak". Tavaly azonban töröltek egy ománi természetvédelmi élőhelyet a listáról - mert annak területét az emírség az eredeti tizedére csökkentette.

Megvizsgálják a tanácskozáson a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáját is. Ezen jelenleg 30 helyszínt tartanak nyilván, közülük egyeseket törölni fognak, mert időközben haladás történt a helyszín védelmét illetően, mások viszont rákerülnek a listára, nem egyszer éppen az érdekelt ország kérésére - ez ugyanis lehetőséget nyújt a hely megőrzését szolgáló támogatások elnyerésére.

A bizottság ülésének színhelye, a csütörtökön alapításának 400. évfordulóját ünneplő Québec óvárosa 1985-ben került fel a listára. A ma is francianyelvű várost Samuel de Champlain francia felfedező alapította 1608-ban.
Forrás: MTI