Szekszárd vízbázisra pályázik

Régóta húzódó problémára szeretne megoldást találni Szekszárd önkormányzata csütörtöki, rendkívüli közgyűlésén hozott egyhangú döntésével, amely szerint pályázatot nyújtanak be új vízbázis létesítésére.

A közgyűlési vitában mindkét politikai oldalról felvetődtek aggályok, amelyek a kiírásban megjelölt igen magas, az önerőt meghaladó áfa-értékre figyelmeztettek. Az ötmilliárd forint összértékű beruházást ugyanis egymilliárd forintnyi áfa terheli, amelyet a jelenlegi jogszabályok értelmében az önkormányzat nem igényelhet vissza.

Horváth István (Fidesz) polgármester az aggályokra válaszként elmondta: a városnak nincs más választása, mint elindulni a pályázaton abban a reményben, hogy a későbbiekben kormányzati megoldás születhet, hiszen ezzel a problémával más önkormányzatok is küzdenek.
Szekszárd meglévő ivóvízkészletét egy terjedő vegyi szennyezés veszélyezteti, amely nyolc év múlva elérheti a vízbázist, ezért az önkormányzat a mindenkori kormányokkal közösen évek óta végez kutatásokat új, megfelelő vízkészlet felkutatására.

A polgármester érvelése szerint a felmerülő lehetőségek közül a Bogyiszló melletti, korábban már kutatott vízlelőhely a legalkalmasabb, amely napi 14 ezer köbméter jó minőségű ivóvizet biztosítana hosszú távra.
Forrás: MTI