Párizs csökkentené a fényszennyezést

Éjjel-nappal kivilágított kirakatok, csillogó reklámtáblák, drága fényekkel kiemelt műemlékek, napsütötte paradicsomoknak tűnő utcák: a városok éjszaka is szennyeznek. Eddig a fényszennyezés elleni harc háttérbe szorult, de az olaj árának növekedése a túl

Eloltani a fényeket Párizsban, a Fény Városában nem lesz könnyű, de már foglalkoznak a problémával. Egy törvényjavaslatot már beterjesztettek a parlament elé, és Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi államtitkár a Le Parisien című napilapnak adott interjúban lehetségesnek mondta a cégtáblák és reklámok kivilágításának szabályozását. Ezzel szemben azonban sok ellenvetés hangzik el: a jó kivilágítás lényegbe vágó a biztonság szempontjából, az éjszakai fényáradatnak szimbolikus értéke van, a kereskedők és a gyártók sem akarnak lemondani áruik reklámozásáról.

Az 1990-es években a közvilágításra fordított villamos energia fogyasztása lakosonként 70-ről 90 kilowattra emelkedett Franciaországban. Ez nagyon magas szám, duplája annak, mint amit például Németország fogyaszt. Az ökológusok szerint a közvilágítás teszi ki az önkormányzatok villamos energiára kiadott költségeinek a felét. A rekord Párizsé, ahol a 2008-as költségvetésben a villamos energiára előirányozott 42,7 millió euróból (10 milliárd forint) 34,5-öt (8 milliárd forint) közvilágításra szánnak.

Franciaországban, ahol 9 millió utcai lámpa van, minden éjszaka 1200 megawatt, vagyis egy nukleáris erőmű által előállított energiamennyiség fogy el.

Az államtitkár szerint, bár nincs törvényi alap a cselekvéshez, lehetséges egy olyan szabályozás, amely módosítja az éjszakai fények erősségét, irányát és csökkenti időtartamukat. Mielőtt azonban eloltanák az Eiffel-torony 335 fényszóróját és 20 ezer lámpáját, valószínűleg még sok víz lefolyik a Szajnán.
Forrás: MTI