Már a viaszbábuknak is nehéz

Nem lesz könnyű a viaszfigurák sorsa a berlini Madame Tussaud-panoptikumban sem - tájékoztatta az MTI-t a tulajdonos Merlin Entertainment sajtószóvivője.

A történelem és a jelenkori politika, a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területeinek egykori és mai - viaszba öntött - kiválóságai ugyanis átlagosan minden héten egyszer hajmosáson esnek át, továbbá tűrniük kell a "kozmetikusok" időnkénti rohamait, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire tisztán és frissen fogadják majd a látogatókat.

Natalie Ruoss elmondta, hogy a viaszfigurák mindezt zokszó nélkül tűrik a londoni, továbbá a többi hat, eddig már megnyílt külföldi panoptikumban, s ugyanez a sors vár rájuk a jövő héten a német főváros szívében nyíló, legújabb Tussaud-panoptikumban is.

A szóvivő szerint egyébként eleve nem könnyű a bekerülés. A Merlin Entertainment szakértői különböző előzetes felmérések, illetve közvélemény-kutatások - azaz nem utolsósorban a nagyközönség véleménye - alapján döntenek arról, hogy kinek a viaszfigurája fogadhassa a látogatókat.

A 75 berlini hírességgel kapcsolatban szinte teljes volt a konszenzus, egyedül Adolf Hitler személyét illetően volt meglehetősen nagy port kavaró vita. Hitler ellen ugyanis elsősorban a politikusok tiltakoztak, míg a berliniek többsége nem ellenezte a náci diktátor panoptikumi szerepeltetését.

A sajtószóvivő az MTI-nek elmondta azt is, hogy egy-egy viaszfigura elkészítése felettébb időigényes, legkevesebb három, de inkább négy hónapba telik.

Mindezt a legjobban az szemlélteti, hogy az összes emberi hajszálat a viaszkoponyán egyenként helyezik el, alapfeltétel ugyanis, hogy a hajzat emberi haj legyen.

A hajviselet mellett különösen a szemek elkészítése munkaigényes, s arra mindenképp ügyelni kell, nehogy egy-egy szempár hasonló legyen.

Nagy munka az üde bőrszín megtalálása is, s mindez magyarázza, hogy mind a haj, mind a szem, mind a bőr a későbbiekben is állandó "ápolást" igényel. Mindebből következően Natalie Ruoss szerint egyáltalán nem véletlen, hogy egy viaszfigura legkevesebb 200 ezer euróba kerül.

A panoptikumban egyébként Karl Marx fogadja a látogatókat, akik rögtön utána Adolf Hitlerbe ütköznek. Hitler külön eset, mert - mint a szóvivő közölte - az egyetlen olyan viaszfigura, akit nem lehet majd megérinteni, s nem szabad lefényképezni sem.

Az összes többi "megsimogatható", s a látogató mosolyogva fényképezkedhet is a társaságában, a náci vezér azonban kivétel. Mindezt a fasizmus több millió áldozatának emléke kívánja így, mint ahogy azt is, hogy az Adolf Hitlert közvetlenül öngyilkossága előtt a hírhedt berlini bunkerben megjelenítő viaszfigura mellett hatalmas tábla ecseteli a nácizmus - s személy szerint Hitler - történelmi bűncselekményeit.

A földszinten amúgy a közelmúlt és a jelen politikusai sorakoznak fel, így Ludwig Erhard, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Gerhard Schröder és természetesen a bájosan mosolygó Angela Merkel. De "betolakododott" közéjük Walter Ulbricht és Erich Honecker is.

Az amerikai elnökök sorában John F. Kennedy és George Bush látható, közvetlenül Bush mellett pedig Nicolas Sarkozy francia államfő, aki a vele szemben álló Mihail Gorbacsovnak integet. S ebben a teremben szorítottak helyet a dalai lámának és XVI. Benedek pápának is.

Az emeleten azután már nincs helye a politikának, a látogatókra ott Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Albert Einstein, Bertolt Brecht, Sigmund Freud és Günter Grass köszön.

Majd a többi között Marlene Dietrich, Romy Schneider, Elvis Presley és a Beatles következik, utánuk pedig a legnagyobb sportolók. Közöttük a tragikusan elhunyt Ayrton Senna, az élők között pedig Muhammad Ali, alias Cassius Clay, Lance Armstrong, Boris Becker, Franz Beckenbauer, Oliver Kahn és a többiek.

Akinek pedig hiányérzete támad, az azzal vigasztalódhat, amit a sajtószóvivő mondott, nevezetesen, hogy a panoptikumi "sorban állást" havonta legalább egy híresség viaszfigurájával bővítik... mégpedig közkívánatra.
Forrás: MTI