Lakótelepeken élőkkel tárgyalna a Fidesz

A Fidesz új egyezséget szeretne kötni a lakótelepen élőkkel, akiktől azt kéri, hogy támogassák a párt gazdaságpolitikáját - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön Budapesten.

Partnerséget ajánlunk, új egyezséget kívánunk kötni a lakótelepi életforma megújításáról a lakótelepen élőkkel - fogalmazott az ellenzéki vezető az Új egyezség és a lakótelepek című tanácskozás nyilvános részén. A tanácskozáson a párt országgyűlési és önkormányzati képviselői, választókerületi elnökei és politikai munkatársai vettek részt.

Orbán Viktor pártja gazdaságpolitikájának lényegéről azt mondta, hogy nem külföldről felvett hitelekre építik az ország jövőjét, hanem saját erőfeszítésekre, munkára, a gazdaság növekedésére. Ha sikerül ezt teljesíteni, akkor a lakótelepeken biztosítani lehet a teljes élethez szükséges szolgáltatásokat - fűzte hozzá.

A politikus szerint a létbiztonság, az egészség és a kultúra területén van tennivaló. A Fidesz elnöke a létbiztonsággal kapcsolatban a megélhetést, a lakásfenntartást, a közbiztonságot, a megfelelő közlekedést és az élelmiszerellátást említette, az egészséghez kapcsolódóan a rendelőket, a gyógyszertárakat, a sportolási lehetőségeket, a játszótereket és a zöldterületeket, míg a kultúra kapcsán az iskolát, a tanulási lehetőséget, a mozit, a koncertet és a közösségi helyeket emelte ki.
Orbán Viktor közölte: kezdeményezésük jelentős politikai támogatást eredményezhet.

Kitért arra, hogy javaslatot készítettek a távfűtés általános forgalmi adójának 20 százalékról öt százalékra mérséklésére, ami havonta 4.000-4.500 forint megtakarítást jelentene egy átlagos lakótelepi lakás esetében.

Úgy vélte, komoly esély van arra, hogy a javaslatot elfogadják, hiszen "semmilyen épelméjű érv nem szól a javaslat ellen", nincs olyan politikai, szakmai vagy gazdasági érv, amely arra sarkallhatná a kormányt, hogy ne támogassa.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: amióta a lakótelepek állnak, az állam szinte folyamatosan visszaél helyzetével.

Orbán Viktor szerint felbomlott az az egyezség, amit az állam kötött a lakótelepre költözőkkel, hogy biztosítja számukra a helyben elérhető szolgáltatásokat, fejleszteni fogja az iskolát, az óvodát.
A pártelnök úgy vélte, ha valaki saját lakókörnyezetében nem talál meg mindent, ami a normális életvitelhez szükséges, akkor nem lesz teljes az életminősége.

Megjegyezte: a kistelepüléseken élők is ezzel a problémával küzdenek, nincs már posta, felszámolták a vasutat, eltűnik az iskola.

Orbán Viktor szavai szerint a rendszerváltás után mást sem lehetett hallani, mint hogy a panelházaknak nincs jövőjük, és ez az állítás megmerevedett a magyar politikában. Hozzátette: a polgári kormányzás négy évét leszámítva nem is történt semmi, ami arra utalt volna, hogy a lakótelepet, mint a jövő egyik formáját kezelik.

A Fidesz elnöke azt mondta, nem ért egyet azzal a kormányzati értékeléssel, hogy már látszik a fény az alagút végén, mert "a baj az, hogy alagút sincsen, és nem alagútban vagyunk, hanem gödörben".
Forrás: MTI