Jogod van hozzá!

Az Új Rend és Szabadság Programja nem csak és nem elsősorban a szigorításokról szól, hanem a kedvezőbb jogi környezet kialakítása a célja, ezt pedig a jogkövető magatartással lehet elérni - mondta az érettségizett diákoknak eljuttatott Jogod van hozzá! cí

Kondorosi Ferenc hangsúlyozta: a jogkövető magatartást nem elég a felnőtt korban elsajátítani, már fiatal korban el kell kezdeni.

A kötetről szólva azt mondta: a jogról sokkal könnyebb egy tudományos cikket megírni, mint közérthető módon a fiataloknak szólni róla.

A kormánybiztos kitért rá, hogy szeretnék, ha a kötet sorozattá válna, álláspontja szerint a pénzügyi, a költségvetési kultúra bemutatására, valamint a világpolitika megismertetésére is szükség van.
Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, a kötet szerzője azzal kapcsolatban, hogy miért is született a könyv, statisztikai adatokat említett példaként arra, mennyire hiányosak a fiatalok ismeretei az alkotmányról, a választási eljárásról.

Elsőként egy 2000-ben, 18-20 éves győri fiatalok megkérdezésével készült felmérésre hivatkozott, amelyből kiderült: a megkérdezettek fele nem ismerte az alkotmányt, kétharmaduk az ombudsmanokról sem hallott.

Egy 2004-es, 8000 fiatalt megszólító felmérés megállapította, hogy csökkent a politika és a közügyek iránti érdeklődés. Két évvel később, 2006-ban 7000 diák megkérdezésével készült egy felmérés, amelyben a megkérdezettek fele ismerte az alkotmány tartalmát, és a fiatalok nagy része nem volt tisztában a parlament, a kormány és az ellenzék fogalmával.

A célközönséggel, a 18 éves korosztállyal kapcsolatban érdekességképpen megemlítette: a nagykorú, illetve a nagykorúság kifejezés kilencszer szerepel az alkotmányban, tizenegyszer a Polgári törvénykönyvben. A Büntető törvénykönyvben csak kétszer, de a "tizennyolcadik életév betöltése" kifejezés huszonkétszer.

 Hozzátette: a teljes hatályos joganyagban 122-szer szerepel a nagykorú kifejezés és 102-szer a 18. életév kifejezés.

Hangsúlyozta: ez is jól illusztrálja, hogy az ember életében a 18. életév betöltése egy határkő, amire a diákokat fel kell készíteni.

Veiszer Alinda televíziós műsorvezető a kötetet bemutatva felvetette, hogy a 23 fejezetből álló könyvet fejezetenként érdemes átbeszélni és ha egy gimnáziumban egy-egy órát rászánnának erre, fél év alatt jogi alapismeretet szerezhetnek a diákok.

Hozzátette: a különböző témaköröket filmek segítségével is megközelíti a szerző, például az emberi jogok esetében Steven Spielberg Schindler listája című filmjét ajánlja megnézni. A témákat a film, illetve könyvajánlók mellett idézetek, karikatúrák, rajzok is díszítik.

A könyvbemutatón több érettségizett diák is felszólalt, aki elolvasta a kötetet. Néhányan azt mondták, jobb lett volna még az érettségi előtt megkapni a kötetet, mert több, a vizsgához kapcsolódó téma is van benne, például a választási eljárásról.

A 90 ezer példányban készült könyvet - amelynek előállításához 19 millió forinttal járult hozzá a kormány - az Oktatási Hivatal juttatta el az iskoláknak.
Forrás: MTI