Ingyen megtekinthető

Ingyen tekinthetik meg vasárnap a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban A nagybányai művésztelep kiállítást a székelyruhába öltözött látogatók.

A művelődési intézmény vezetősége így kívánja jutalmazni mindazokat a múzeumlátogatókat, aki tisztelik és ápolják a néphagyományokat, népviseletbe öltözve vesznek részt a vasárnapi Ezer Székely Leány Napja rendezvénysorozaton.

A nagybányai művésztelep című, mintegy 20 alkotó munkáját felvonultató kiállítás május 8-án nyílt meg és július 18-ig látogatható. Eddig mintegy tízezer látogató kereste fel az 55 műtárgyat bemutató kiállítást. Ebből ötven a Magyar Nemzeti Galéria, 2 a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, 2 a Csíki Székely Múzeum és egy a Maros Megyei Múzeum tulajdona.

Hasonló kedvezményt biztosított a tavalyi Munkácsy Erdélyben kiállítás megtekintésére is az Ezer Székely Leány Napja alkalmával a vendéglátó múzeum.

A Munkácsy-tárlatot tavaly mintegy 62 ezren keresték fel, A nagybányai művésztelep kiállítás látogatóinak száma tehát elmarad az egy évvel korábbi, ugyancsak nagyszabású vállalkozás látogatottságától. A szervezők szerint azonban a tízezres szám is jelentős egy kisvárosi múzeum számára.

A jelek szerint idén az Ezer Székely Leány Napja rendezvénysorozatot is kevesebben keresik fel, mint a korábbi években, mert ezúttal elmarad az immár hagyományossá vált rockopera-előadás. Egy ilyen előadáshoz ugyanis nem állt rendelkezésre elegendő idő és pénz - mondják a szervezők.

Ebben az évben inkább a rendezvény eredeti, a két világháború közötti időszakban megfogalmazott célját részesítik előnyben: minél több fiatalt késztetni a néphagyományok és a népviselet megőrzésére.

Így nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy fellépési lehetőséget biztosítsanak a környéken tevékenykedő néptánccsoportoknak, ugyanakkor valamennyi résztvevő számára megteremtik a közös tánc lehetőségét.
Forrás: MTI