Lézerrel támadnak gyógyszer helyett

Lézerrel aktiválható festékkel sikerült elpusztítani gyógyszerrezisztens baktériumokat - közölték brit kutatók.

A laboratóriumi kísérletekben az orvosi diagnosztikában széles körben használatos indocianin zöld festéket vöröshöz közeli hullámhosszú lézerrel aktiválták. A festékből ekkor baktériumölő kémiai anyagok keletkeztek - mondta Michael Wilson, a University of London munkatársa.

A módszert bőrfertőzések helyi kezelésére alkalmazhatnák, megelőzve ezzel az egyre erősebb antibiotikumok használatát - írják a kutatók a BioMed Central Microbiology című, nyílt hozzáférésű internetes tudományos portálon.

Az eljárás több, laboratóriumban tenyészett baktérium ellen is hatásosnak bizonyult. Így például a meticillinrezisztens Staphyloccus aureus (MRSA) ellen, mely a mindennapokban többnyire a kórházakban, ápolási otthonokban és más egészségügyi intézményekben okoz súlyos, nehezen kezelhető, akár halálos következménnyel járó fertőzéseket.

A lézerrel aktivált festék a baktériumok DNS-ét és a membránját is megtámadja, ezzel csökken a rezisztencia kialakulásának valószínűsége - vélik a kutatók. Következő lépésként egereken tesztelik az új módszert, mielőtt a humán próbák megkezdődnének.
Forrás: MTI