Lenin visszamegy a sírba?

Amit nem mutathattak be Párizsban, az ott lesz Debrecenben a Lenin visszamegy a sírba? című kiállításon, amelyet a nemzetközi vihart kavart orosz sztárkurátor, a moszkvai Tretyakov képtár kortárs gyűjteményének állásából a napokban elbocsátott vezetője re

A Modem-ben augusztus közepén nyíló nagyszabású tárlat jelentős részben a szocart irányzatának Párizsban kiállított munkáit tartalmazza. Magyar­országon ugyanakkor megtekintheti a közönség azokat a műveket is, amelyeknek kivitele Oroszországból Franciaországba politikai okokból meghiúsult - tette hozzá.

Gulyás Gábor kiemelte azt a két filmet, amit a párizsi közönség nem láthatott, mert az orosz kulturális miniszter - aki "Oroszország szégyenének" nevezte az alkotásokat - személyes intézkedésével megakadályozta a Franciaországba történő bemutatást.

"Ez most nem történhet meg, mert a két film már Debrecenben van" - hangoztatta a Modem igazgatója, aki az MTI-nek elmondta azt is: az egyik filmen orosz egyenruhás rendőrök csókolóznak, míg a másikban egy ágyban látható, a félreérthetetlen pózban szeretkező Oszama bin Laden, George W. Bush és Vlagyimir Putyin.

Pénteken Andrej Jerofejev is a civis városba érkezik a kiállításról történő utolsó egyeztetésekre - fűzte hozzá Gulyás Gábor. Emlékeztetett arra, hogy ő rendezte a Párizsban nemrég nagy sikert aratott SzocArt - politikai művészet Oroszországban című tárlatot, s a debreceni kiállításnak is Jerofejev a kurátora.

Gulyás Gábor emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunióban a szocialista realizmus majd’ ötven évig volt olvasztótégelye az egymástól eltérő művészeti aspektusoknak és esztétikai álláspontoknak. A hetvenes években jelent meg a szovjet-orosz művészetben friss alternatívaként a szocart, mint a hivatalos és szemmel tartott művészeti paradigma egyfajta melléküzemága. Az irányzat képviseletében (kezdetben titokban, az úgynevezett „második nyilvánosság” előtt) fellépő fiatal művészek éles iróniával és sok humorral mutatták be a demagóg, pártállami rendszer visszásságait.

Vitalij Komar, Alex Melamid, Erik Bulatov és Ilja Kabakov a pop-art formanyelvét a szocreál ikonográfiájával ötvözve üde és újszerű látásmóddal gazdagították a művészeti palettát. A szocart fő ismérve a szocialista realizmus heroikus patetizmusával szemben a metsző humor lett, mely széles körben befogadhatóvá és könnyen fogyaszthatóvá teszi a műveket. Nemzeti bálványok sérthetetlensége foszlik így köddé, szimbólumoknak és a deformált valóságnak támad a szarkazmus kétélű fegyverével - mutatott rá Gulyás Gábor.

A Modem tárlata az irányzat legfontosabb munkáit bemutató, első átfogó szocart kiállítás lesz Magyarországon.
Forrás: MTI