Felesleges halál?

Teljesen feleslegessé vált Kaliforniában a halálbüntetés - olvasható egy amerikai jogvédő bizottság átfogó jelentésében, amelyből kiderül, hogy az államban alig hajtanak végre kivégzéseket, mégis dollármilliókat költenek rájuk.

Kaliforniában 1978 óta van újra halálbüntetés, és ez évente több mint 100 millió dollárjába kerül Kalifornia államnak - legalábbis egy nemrég közzétett jelentés szerint, amelynek az a végkövetkeztetése, hogy a rendszer az összeomlás szélére került.

Egy kaliforniai jogvédő bizottság 117 oldalas elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA leggazdagabb államának halálbüntetési rendszere teljesen hibás, és az egész országban itt van a legtöbb, halálra ítélt, de ki nem végzett bűnöző.

A bizottság azt állítja, hogy több százmillió dollárt lehetne megspórolni, ha eltörölnék a halálbüntetést - ha már úgyis csak ritkán hajtják végre azt.

A számok is a bizottság véleményét támasztják alá: jelenleg 673 elítélt sínylődik siralomházban Kaliforniában, de nem valószínű, hogy a közeljövőben kivégeznek valakit is közülük. A halálbüntetés 1978-as bevezetése óta ugyanis mindösszesen 13 fegyencet végeztek ki - 2005 óta senkit. Átlagosan 17 év telik el Kaliforniában a bűnös elítélése és kivégzése között - az országos átlag 10 év.

A bizottság tagjai azt javasolják, hogy a halálbüntetési rendszerre fordított dollármilliókat inkább új ügyvédekre és ügyészek alkalmazására, illetve egyéb fejlesztésekre kéne költeni.
Forrás: MTI