Dugógíj Rómában?

London, Stockholm, Szingapúr és más világvárosok példájára úthasználati díjat szedne egy javaslat szerint Róma is.

Erre vonatkozólag Fabio de Lillo, az olasz főváros áprilisban megválasztott új, jobboldali vezetése által kinevezett környezetvédelmi biztos tett javaslatot, amelytől azonban szerdán elhatárolta magát Gianni Alemanno, a város polgármestere.

A javaslat szerint a római belvárosban a legkevésbé környezetszennyező kocsikra napi 2 eurós (470 forint) behajtási díjat vetnének ki, míg a dízelmotoros öreg autók sofőrjeivel akár 10 eurót is fizettetnének naponta.

A kezdeményezés célja az állandó belvárosi dugók megszüntetése és a légminőség javítása lenne. A "szennyező fizet" elvén alapuló útdíj fizetése alól csak a városközpont lakói mentesülnének.

Rómában minden télen nagy gond a szmog, amely már olyan koncentrációt is elér, hogy az utóbbi években többször teljes autózási tilalmat kellett elrendelni.

Alig hangzott azonban el a javaslat, máris elhatárolta magát tőle maga Alemanno, és "személyes feltevésnek" minősítette azt. Milánóban már működik hasonló "ecopass" rendszer, de a polgármester szerint alaposabban össze kell hasonlítani a két nagyváros közlekedését, mielőtt megpróbálnák átültetni Rómába az északolaszországi metropolis gyakorlatát.

Az olasz főváros új vezetése azonban már tett egy lépést a környezetbarát közlekedés érdekében. A júniusban indított Roma'N'Bike program keretében 30 euróért megvásárolt éves tagsági kártyával félórára ingyenesen lehet kerékpárt kölcsönözni a belső kerületekben, azon túl félóránként növekvő összegért lehet használni a kétkerekűt.
Forrás: MTI