Picasso-kiállítás Veszprémben

Pablo Picasso 40 eredeti grafikai alkotásából és a spanyol festőművész tiszteletére készített művekből nyílt kiállítás kedden Veszprémben, a Dubniczay-palotában.

Pablo Picasso Veszprémben is látható grafikái akkor születtek, amikor a mester 1931-ben illusztráció-sorozatot - 13 rézkarcot és 67 fametszetet - készített Balzac Az ismeretlen remekmű című novellája alapján, a könyv megjelenésének 100. évfordulója alkalmából. Picasso ezen alkotásai közül 40 látható a mostani kiállításon a német származású Richard H. Mayer gyűjteményéből.

Az augusztus végéig megtekinthető tárlaton szereplő többi alkotás - színes és fekete-fehér litográfia, rézkarc, valamint szerigráfia - elkészítésére egy német művészettörténész kérte fel a 20. század legismertebb képzőművészeit. Azt kérte tőlük, hogy Picasso 90. születésnapja alkalmából egy-egy alkotással köszöntsék a "mestert".

Picasso 1973-ban, 91 éves korában halt meg, de a tervezett anyag ekkor még nem volt teljes. Az addig elkészült negyven alkotást - mintegy nekrológot - a Berlini Nemzeti Galéria mutatta be. A gyűjtemény később amerikai és angol művészek alkotásaival vált teljessé.

A veszprémi tárlaton az összesen 69 alkotó közül olyan művészek munkái láthatók, mint Joan Miró, Victor Vasarely, Andy Varhol vagy Robert Rauschenberg.
Forrás: MTI