A Kisgazda Polgári Egyesület közleménye

A Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt (KISGAZDÁK) megyei vezetése Szarvason 2008. július 1-én elnökségi ülést tartott. A Békés megyei Kisgazda elnökségi értekezletközleménye.

A Kisgazda elnökség megállapította, hogy Békés megyében is nagy erőkkel folyik a kormányerők részéről az állami és közös tulajdonú földek saját klientúrához juttatása.

Különösen veszélyesnek tartják a Kisgazdák, hogy a törvényben meghatározott elbirtoklási idő rövidesen lejár, és azok, akik a szövetkezetből visszamaradt termőföldeket többnyire jogcím nélkül birtokolják, most elbirtoklásra kívánnak hivatkozni.

"A mezőgazdaság és a vidék jövője döntően attól függ, hogy a termőföld kinek a tulajdonában van, hogy kinek a kezébe kerül, és hogy a közeljövőben milyen birtokszerkezet alakul ki. Ezért meg kell állítani a nagybirtok további terjeszkedését, máskülönben a kisbirtokosok munkalehetőség nélkül maradnak." - hangzott el az ülésen.

A megyei elnökségi ülésen részt vett Dr. Turi-Kovács Béla, a Kisgazdák országos elnöke, aki bejelentette, hogy Békés megyében, Csongrád megyében, és Jász-Nagykun-Szolnok megyében megszervezik a Kisgazdák a termőföld értékesítésének figyelését, annak érdekében, hogy a jogszabályok megkerülésével, kijátszásával ne történjék termőföld értékesítés.

A három megyében Vincze László regionális kisgazda vezető, országgyűlési képviselő felügyeli és szervezi a termőföld értékesítésének törvényes körülményeit.

A Kisgazdák szervezetten kívánnak fellépni az ellen is, hogy a vasúti szárnyvonalak felszámolása után a kormány a Volán vállalatokat is magánkézbe juttassa, mert ennek következtében a kistelepülések közlekedése a várható viteldíj-emelésekkel ellehetetlenülne.

Békés megye kisgazdái a jövőben nagyobb erővel és hangsúllyal kívánnak a közéletben megjelenni, és szövetségeseikkel együtt képviselni kívánják az egyre inkább elszegényedők, valamint a falvakban, kistelepüléseken élők érdekeit is.


Vincze László
Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye kisgazda regionális vezetője

Hanó Miklós
a Kisgazda Polgári Szövetségpárt megyei elnöke

Jeszenszki Géza
a Kisgazda Polgári Egyesület megyei elnöke

Dr. Turi-Kovács Béla
a KPE-KPSZ országos elnöke

Kiadó: Kisgazda Polgári Egyesület
Forrás: MTI-OS