Korrupt parkolók, hazug vezetők - hol a maffia feje?

A parkolóőrök korruciójáról csak az nem tudott, aki a Holdon él. Ahogy a rendőri korrupció, vagy a hálapénz, úgy a zsebbe kerülő parkolási díj sem újkeletű. Végeredményben mindenki jól jár. Most azonban kaki került a palacsintába. Az egyik parkolóőr kitál

1. Duka József, volt parkolóőr, nyolc társával együtt egy mintegy ezer autót tartalmazó listát ad át az egyik napilapnak, amelyen rendszámok és a tulajdonosok telefonszáma szerepel. Duka állítása szerint a tulajdonosok ahelyett, hogy parkolójegyet váltottak volna, ötszáz forintot adtak az ellenőröknek. "Aki nem tejelt a főnököknek, vagy nem volt benne a buliban, azt hamar kirúgták. Ebbe mindenki benne van, a parkolóőröktől a csoportvezetőig" - nyilatkozza.

2. Munkaadója, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. állításainak ügyében vizsgálatot indít, másnap ezt teszi a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is.



3. Rusznák Imre a cég vezetője, azt állítja a dologról tudomása sem volt. Ezután a zoom.hu hangfelvételt mutat be, ami ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Az igazgató erre a rádióban közli: tanulmányozni fogja a hangfelvételt, de azt is elmondja, nem emlékezhet szó szerint minden értekezleten elmondott szavaira. Végül hozzáteszi: szerinte nincs olyan, aki ne tudná, hogy ilyen jelenségek vannak, csak azt nem tudja senki, hogy ez milyen mértékű.

18 alkotmánybírósági beadvány
Az alkotmánybíróságnak komoly munkát adtak a parkolással kapcsolatos jogszabályokat kifogásoló indítványok. Az Ab honlapján az indítványok között jelenleg 18 található, ami a parkolással foglalkozik. Ezek legtöbbjét 2006-ban nyújtották be, a legrégebbi 2005 óta vár a testület döntésére.
4. A fővárosi Fidesz-frakció mielőbbi átfogó városházi vizsgálatot szorgalmaz az ügyben. Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester reagál: szükségtelen, hogy a rendőrségi eljárással párhuzamosan városházi vizsgálat is legyen. Mint mondja: nem lenne célszerű, ha ez ügyben a rendőrség, a társulás és az önkormányzat is vizsgálódna. Előfordulhatna ugyanis, hogy ezek a vizsgálatok különböző eredményre vezetnek.

5. Egy neve elhallgatását kérő ellenőr tovább kavarja a dolgot. Mint mondja, az őrök másfél éve unták meg a tisztességtelen parkoltatást a parkolási társulásnál, azóta tiltakoznak Rusznák Imrénél. Vasfegyelemről beszél: szigorú rend uralkodik, elbocsátják azt, aki panaszkodni mer vagy kilóg a sorból. "Rengeteg embert tettek tönkre. Aki nem hajlott a vesztegetésre, nem maradhatott.”



6. A korrupt parkolóőrökről a Parkolási Kft.-nél nyolc éve tudtak közli Horváth Gyula, a cég felügyelőbizottságának elnöke. Majd több parkolóőr nyilatkozik állítva, havonta mintegy 3-400 ezer forintot kerestek, összesen pedig több százmillió forintot adtak tovább. Mint mondják, a pénz egy részét a főnökeiknek kellett kifizetniük.

7. Bánsághi Tamás (MSZP), a résztulajdonos IX. kerületi önkormányzat alpolgármestere "egészséges" megújulási folyamatnak nevezi, hogy az ügy kitudódott és tisztázódik. Elárulja, az önkormányzat is tudott a vesztegetésekről, amit jeleztek is a cég vezetésének. "Erősíteni kell a belső ellenőrzést" – teszi hozzá.

8. A parkolóőrök végül azt állítják: "maffiaszerűen" működik a vesztegetési rendszer és halálos fenyegetést kaptak, amiért a nyilvánossághoz fordultak.

Egy dolog világosan látszik: mindenki tudott az ügyről, mégis folyt a bűnözés szépen csendben nyolc éven át. Senki nem lépett ki a körből. De vajon miért nem? Költői a kérdés. Mert csak akkor van értelme tovább hallgatni, ha az embernek érdeke fűződik hozzá. És a fent megszólalók mindegyike hallgatott eddig. Ez persze azt jelentené mind benne voltak: felügyelő bizottsági elnök, alpogármester stb. Ez természetesen nem akar vádaskodás lenni, csak logikusnak tűnő magyarázat. Igaz, ezt a gondolatot sejtetik a parkolóőrök is. Ha valóban több százmillió forintot adtak tovább, akkor érthető is. És az is, hogy halálos fenyegetést kap, aki köpött. Maffiáéknál így megy ez.



Az a baj, hogy ha valóban szervezett bűnözésről van szó, akkor a hatóságoknak sem lesz könnyű dolguk. A maffiafőnököket csak nagy ritkán szokták elkapni. Pedig az ügynek az eddigi nyilatkozatok alapján nyilvánvalóan nem a parkolóőrök a főszereplői.

Érdekes elem a főpolgármester megszólalása: azért nem kell önkormányzati vizsgálat, mert esetleg más eredményre jutnának, mint a rendőrség. Na, ezzel mit kezdjen a szegény polgár? Mert miért baj az, ha más eredményre lesz? Esetleg kiderülne, hogy valakik a városházán is benne voltak féllábbal? Vagy ciki lenne, ha nem derülne ki semmi a saját vizsgálatukon, míg a rendőrség közben sokakra ráhúzza a vizes lepedőt?

Ezek persze találgatások. A vizsgálat remélhetően kiderít valamit. Közben pedig halkan jegyezzük meg: a fogyasztói társadalomban termékért illetve szolgáltatásért fizetünk. Az utcán parkolás lehetősége egyikhez sem tartozik. Akkor vajon miért fizetünk egyáltalán?