Vesztegetési "balsikerlista"

Megvesztegetési "balesikerlistát" tett közzé internetes honlapján Ukrajna Belügyminisztériuma. A toplistán az országban idén feltárt megvesztegetési ügyek szerepelnek és pénzösszegeik szerint alakult a sorrendiség.

A 84 tételből álló lajstromot az a 26 millió hrivnya (kb. 800 millió Ft) kenőpénzösszeg vezeti, amelyet a Krím-félszigeti Partenit városka polgármestere, Mikola Konyev és helyettese kapott néhány hete egy kijevi üzletembertől 17 hektárnyi földterület kiutalásának elintézéséért.

A második helyen a kelet-ukrajnai Donyeck megye egyik városának polgármestere áll hárommillió hrivnya összegű baksis elfogadásával. Ezt egy 2,3 millió hrivnyás tétel követi, amelyet egy Kijev környéki falu polgármestere és egyik önkormányzati képviselője kapott földterület bérbeadásáért.
A lista negyedik helyén Odessza környéki járási elöljárók állnak, akik kétmillió hrivnya kenőpénzt vágtak zsebre. Őket egy Dnyipropetrovszk megyei járási vezető követi hasonló nagyságú megvesztegetési összeggel.

A belügyminisztériumi korrupciós balsiker listát Ternopil megyei állami tisztviselők zárják 15 ezer hrivnyás baksissal.

Régiók szerint legkorruptabbnak a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye bizonyult 11 felderített megvesztegetési üggyel, második helyen a Krím-félsziget szerepel kilenc korrupciós esettel. Őket követi Kijev nyolc és Odessza megye hét megvesztegetéssel.
A korrupciós ügyletek fele földkérdés "megoldásával" függ össze.

Forrás: MTI