Különösen fontos a folyadékbevitel

Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén a minősége is jó. Nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve és lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes k

A megfelelő folyadékbevitelre a kánikulában különösen ügyelni kell, az ajánlott mennyiség napi 2-4 liter. Iható csapvíz, ásványvíz vagy gyümölcs- és zöldséglé is. A csapvíz előnye, hogy olcsóbb a palackozott italoknál, könnyen hozzáférhető, továbbá nem kell a tele palackokat az üzletből hazavinni így műanyag hulladék sem keletkezik.

Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. Előnye, hogy fedezi a szervezet ásványi anyag szükségletét is. Azonban nem minden palackozott víz ásványvíz. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványi anyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, míg vannak ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek is.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint legalább 500 milligramm/liter ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmazniuk, a kalcium és magnézium sók legkisebb mennyiségének kikötése mellett. Akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli a hőségben a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen. A magyar étkezési szokások - például a kevés tej és tejtermék fogyasztása - miatt, és különösen a hőség idején fellépő fokozott folyadék és ásványianyag-vesztés miatt a szinte ásványi anyag-mentes víz fogyasztása nem javasolható - áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottság közleményében.

Az ásványi anyagok bevitelére a zöldség- és gyümölcslevek is megfelelőek. Ma már nagyon széles a kínálat. A vásárló a fogyasztói tájékoztató, valamint a címke alapján tájékozódhat a folyadékok tartalmáról.

Az utóbbi időben egyre elterjedtebb a háztartási ivóvíz utótisztító kisberendezések használata. Az engedélyezett eszközök listája a www.antsz.hu honlapon található meg.

A folyadékfogyasztásról további információ a www.mebih.gov.hu című honlapon található.