Színház a hídon és Budapesti Búcsú

Június utolsó hétvégéjén a színházi programokra épül a Nyár a Lánchídon eseménysorozata: szombaton és vasárnap a Roosevelt téren és a Clark Ádám téren a főváros számos társulata mutatkozik be.

A Hősök terén azonban a zenéé lesz a főszerep vasárnap este, mikor a Budapesti Búcsú keretében a Budapesti Fesztiválzenekarral ad Bernstein-estet Giora Feidman világhírű klarinétművész.

Koch Andrea, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. marketing igazgatója az MTI-nek elmondta: a rendezvénysorozat minden hétvégéjén figyelnek rá, hogy 11 és 12 óra között legyen egy gyerekprogram, ezúttal a Szeleburdi Meseszínház előadásaira várják a Lánchíd pesti oldalán a kisebbeket.

A szombat délután az Örkény Színház Csizma az asztalon című zenés műsorával kezdődik, majd a Club Színház keresi a szerelem mibenlétét a SZ.Ö.R. azaz Szerelmetes Örökbecsű Remekek című produkcióval.

Mint Koch Andrea elárulta, igazi különlegességnek ígérkezik Ho Si Minh-város művészeti delegációjának a tradicionális vietnami táncot, színházat és zenét bemutató gálaműsora.
Az este fellépő Utca SzAK Színház a commedia dell,arte hagyományt igyekszik meghonosítani Magyarországon, míg a Sz,Keccskék elkezdenek valamit játszani, és mindig új szituációkba kerülve folytatják a játékot, a nézőket is bevonva. Ugyanez igaz a Momentán Társulatra is: a néző együtt izgul a két előadás színészeivel, és a végén ő is úgy érzi, hogy benne volt a produkcióban - beszélt az improvizációs játékra építő társulatok műsorairól Koch Andrea.

Az A.K.T. Színház Noëlle Renaude Madam Ka című darabját hozza el a Roosevelt térre, majd a Budapesti Operettszínház szólistáinak musicalgálája csendül fel este 9-től.

A vasárnap délutáni műsor a Largo Cammino együttes koncertjével kezdődik, majd a Kolibri Színház Macskák társasága című zenés mesejátékát és az Utca SzAK Színház előadását láthatják a fesztiválra kilátogatók.

Délután 6-tól a József Attila Színház Aranycsapat és Made in Hungária című produkcióiból lesznek hallhatók részletek, majd a Momentán Társulat és a Sz,Keccskék műsorai között a Bárka Színház stúdiósai lépnek fel a Mágnás Miska című darabban. A vasárnapi programot a harmadéves színművészetisek világzenei utazása zárja "Magyarországról Magyarországra népek dalain és táncain keresztül".

Koch Andrea elmondása szerint a két színpad között, a Lánchídon népművész és iparművész vásározók kapnak helyet a hétvégén, míg a pilonon utcazenészek muzsikálnak. A karneváli forgatag közepette kovácsoltvas kávéházi asztaloknál, napernyő alatt lehet majd megpihenni.
A Budapesti Búcsúval hagyományosan a szovjet csapatok 1991-es kivonulására emlékezik minden év június 29-én a főváros. Ezúttal a Hősök terén a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet Fischer Iván vezényletével. "A világhírű zenekar jó ideje készült erre a koncertre, elhívták a nem kevésbé híres klarinétost, Giora Feidmant, és közösen adnak egy kiválónak ígérkező Bernstein-estet" - hangsúlyozta Koch Andrea.

Mint megjegyezte, a koncert az aznap esti Eb-döntőre való tekintettel fél 7-kor kezdődik. "Nem szerettük volna választásra kényszeríteni az embereket, ezért a színpad mellett és a Vajdahunyadvárnál is lesz egy-egy kivetítő, ahol a Bernstein-est után a meccset lehet nézni, sőt a koncert kartonszékei még a kényelmet is biztosítják majd a Hősök terén" - tette hozzá a marketing igazgató.
Forrás: MTI