Szigorítják a segélyezést

Továbbra sincs egységes álláspont az MSZP frakciójában a szociális és segélyezési rendszer átalakításáról: a téma július 8-án kerül ismét a képviselőcsoport elé - írta a pénteki Népszabadság.

A lap írása szerint támogatja az MSZP-frakció a szociális és munkaügyi tárca arra irányuló szándékát, hogy javítson a segélyezési rendszeren. A részleteken folynak a viták.

A Népszabadság kormányzati forrásból származó értesülései szerint a családi pótlék kifizetésének feltételei nem változnak, azokon nem kívánnak szigorítani. Korábban felvetődött, hogy három, illetve több gyerek után családi pótlék helyett adókedvezmény járjon, de ezt vállalhatatlannak tartja az MSZP-frakció többsége. Ugyanakkor eldőlt, hogy választható lesz, hogy a gyes három évre járó összegéhez két év alatt is hozzá lehessen jutni, ha az anyát visszavárja munkahelye.

Ami a segélyezési rendszert illeti, az a forgatókönyv tűnik a legtámogatottabbnak a frakcióban, amely szerint a rendszeres szociális segély kifizetését 120 munkaóra ledolgozásához kell kötni - amiért természetesen külön munkabér is járna. Ez felveti a közmunka-lehetőségek bővítésének szükségét.
A napilap úgy tudja, szocialista képviselők közül többen radikális lépéseket szorgalmaznak: meghatározott munkához, és/vagy a gyerek iskolába járatásához kötnék a családi pótlék kifizetését. Ez utóbbi elképzelés elsősorban az önkormányzati szférából érkezik, polgármester-képviselőktől. A rendszer szigorítását és a monoki példa követését (segély csak közmunkáért) leginkább a szabolcsi és borsodi szocialisták szorgalmazzák, akik helyben néznek nap mint nap szembe a segélyre, mint életformára berendezkedő rétegek okozta problémákkal.
Forrás: MTI