Megvan a tökéletes szendvics képlete

Az ideális sajtos szendvics képletét kísérletezték ki brit tudósok. A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol.

E képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a két kenyérszelet vastagságát, amely közé az ominózus sajt, a Cheddar kerül. Ami az utóbbit illeti, az ideális szendvics másfajta sajtokkal is elkészíthető, ám mindegyik esetében más és más az ajánlott szeletvastagság. A kívánt adatot egy speciális honlap, a cheddarometer segítségével kalkulálhatja ki a tökéletes sajtos szendvicsre áhítozó - olvasható a gizmag című honlapon.

A szendvicshez más adalékok is szükségesek, de erre is választ ad az ominózus képlet, amellyel kiszámítható, hogy milyen vastag legyen a vaj-, margarin vagy majonézréteg, mennyi paradicsom szükséges, mennyire csípős legyen a savanyúság, s kell-e salátalevél bele.

A kutatást irányító Geoff Nute a vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy speciálisan képzett kóstolókat alkalmaztak, ám nem hagyatkoztak teljes mértékben a szubjektív emberi ízlelésre. A kísérletek eredményeit műszeresen - így koloriméterrel, valamint és nyomásérzékelőkkel ellenőrizték.

"A kísérlet során nyert adatokat extrapoláltuk, hogy olyan képletet alkossunk, amely figyelembe veszi a különböző sajtfajták egyéni sajátosságait, valamint a legelterjedtebb szendvicsadalékok arányát, hogy elérjük az ízek matematikailag kiszámított egyensúlyát" - magyarázta a módszer lényegét Geoff Nute.
Forrás: MTI