Leltár a vízben

A tengeri élőlények pontos nyilvántartásba vételére készül egy nemzetközi tudóscsoport, mert jelenleg ezeknek a fajoknak mintegy harmada több különböző néven is ismert. Pillanatnyilag 122 500 tengeri élőlény ismert, ám ezek közül több mint 56 ezer név egy

Gyakran előfordul ugyanis, hogy ugyanazokat az élőlényeket kutatók egymástól függetlenül többször is "felfedezik" és valamilyen névre elkeresztelik. Az abszolút csúcstartó ebben a tekintetben a Halichondria panicea nevű, morzsaszivacs néven is ismert szivacs, amely 1766 óta összesen 56 nevet gyűjtött össze.

A tudósokat az téveszthette meg, hogy ez a szivacs többféle színben és formában létezik, különféle élőhelyeken fordul elő, hol lebeg a vízben, hol pedig a kövekhez tapad.

Az elnevezések terén tapasztalható átfedések jelentősen megnehezítik a tengeri élőlényekkel foglalkozó tudósok munkáját. Costello szerint a pontos "népszámlálás" után könnyebben figyelemmel lehet majd követni a halászatot, a túlszaporodott és a veszélyeztetett fajok helyzetét, illetve általában a tengeri ökoszisztéma működését.

A kihalás fenyegette fajokról is csak akkor lehet megbízható figyelmeztetéseket kiadni, ha azok az élőlények pontos összeírásán alapulnak.

Az ismert tengeri élőlények teljes leltára vétele 2010 októberére készülhet el.
Forrás: MTI