Lévai Katalin legmagasabb kitüntetése

Dr. Hans-Dietmar Schweisgut, az Osztrák Köztársaság belga fővárosba akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete brüsszeli rezidenciáján június 24-én, kedden átadta Lévai Katalin európai parlamenti képviselőnek a legmagasabb osztrák állami elismeré

A kitüntetés átadásakor méltatták a magyar EP-képviselő esélyegyenlőség terén végzett gyakorlati és elméleti munkásságát, különös tekintettel jó kapcsolataira a rokon osztrák intézményekkel, kiemelték vendégprofesszori munkáját a bécsi egyetemen. Mint esélyegyenlőségi miniszter harmonikus együttműködést épített ki osztrák kollégájával. Hangsúlyozták, hogy Lévai Katalin, mint az Európai Roma Fórum létrehozója és vezetője éveken át mindent elkövetett, hogy ez a sajátos múltú és hagyományú európai kisebbség megkapja megillető helyét. Magyarországon iskolát teremtett azzal, hogy bevezette a közmeghallgatás intézményét. Nagyra értékelték, hogy Lévai Katalin a gazdaságtól, a munkahelyektől a családon át a legmagasabb politikai posztokig kiáll a nők arányos, képességeiknek megfelelő jelenlét mellett. Mint publicista és közíró, az utóbbi időben, mint regényíró tett hitvallást a méltó, diszkrimináció mentes élet mellett, fellépett a múlt levitézlett, ám mindig újra éledő eszméi ellen.

- Minden elismerés további, még határozottabb munkára ösztönöz. Én is folytatni szeretném, otthon és az Európai Parlamentben is,– jelentette ki a díj átadásakor a kitűntetett.

Az ünnepi eseményen jelen volt Kovács László az Európai Unió adóügyi biztosa, Hannes Swoboda, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportjának alelnöke, Kiss Tibor Magyarország állandó brüsszeli EU-képviseletének vezetője, Christine Freilinger, Ausztria állandó brüsszeli EU-képviseletének vezetője, Ivan Ivanov, az Európai Roma Tájékoztatási Központ igazgatója, EP-képviselők, európai parlamenti és uniós tisztségviselők.

A kitüntetés alapításáról szóló törvény, melyet Osztrák Nemzeti Tanács 1952. április 2-án fogadott el kimondja, hogy a kitüntetést a politika, a gazdasági, kulturális, szellemi vagy társadalmi élet területén végzett különleges szolgálatokért adományozzák. Eddigi kitüntetettjei között van többek között Simon Wiesenthal, a náci bűnösök felkutatásában vezető szerepet játszó történész, Paul Lendvai újságíró, publicista, Fredy Mayer, az Osztrák Vöröskereszt elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportjának vezetője.
Forrás: MTI-OS