Kolozsvár nap lesz a hétvégén

Kolozsvár Napokat rendeznek a hétvégén a kincses városban, amelynek októberre tervezett második részében Erdély reneszánsza témát boncolgatják történelmi, művészeti, irodalmi és tudományos előadásokon.

A romániai magyar sajtó szerdai tudósításai szerint a június 27-29. között sorra kerülő Kolozsvár Napokat az öt évvel ezelőtt alapított Kolozsvár Társaság az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel (EMKE) közösen szervezi.

Kántor Lajos irodalomtörténész, a Kolozsvár Társaság elnöke elmondta: míg az októberi előadássorozatokon főként a reneszánsz Kolozsvárt szeretnék bemutatni történelmi, művészeti, irodalmi és tudományos előadások révén, a hétvégi Kolozsvár Napokon a város reneszánszát helyezik előtérbe "a megújulás esélyeinek, formáinak bemutatásával". Annak érdekében, hogy az eszmecsere minél gyümölcsözőbb legyen, a szervezők szívesen látnak minden Kolozsvárról elszármazottat is.

Azt akarják tudatosítani a város magyar lakosságában és mindazokban, akik a városhoz kötődnek, hogy a globalizáció adta lehetőségek és fenyegetések közepette rajtuk is múlik, "milyen lesz a város holnapja".

A szervezők a Kolozsvár Napokon tehát nem egyszerűen a hagyományébresztést tűzték ki célul, hanem véleményt akarnak cserélni arról, hogy a mai városvezetés tervei szerint milliós lakosúvá növekedő Kolozsvár jövőjébe miként illeszthetőek a magyar elképzelések. Könyvbemutatók és filmvetítések mellett a programban szerepel a Mátyás a vérpadon című rockopera is, amit szombaton a Kolozsvári Magyar Operában mutatnak be.

Forrás: MTI