Hollywood Obama mögött áll

A hollywoodi filmipar hírességei felsorakozni látszanak Barack Obama mögött; kedden Los Angelesben óriási adománygyűjtő partit rendeztek a várható demokrata párti elnökjelölt javára. A demokrata verseny végével Clinton mögül is mellé állnak.

Obamát már eddig is olyan sztárok éltették, mint Tom Hanks, Robert De Niro, Jennifer Aniston, George Clooney, valamint Bruce Springsteen és Scarlett Johansson. A megosztó jellegű előválasztási kampányban viszont sok híresség - köztük Elton John, Barbra Streisand, Jack Nicholson, Natalie Portman, továbbá Eva Longoria Parker és Ellen DeGeneres - Clinton támogatója volt.

Az Amerikában istenként imádott hollywoodi filmsztárok döntő többsége demokrata kötődésű, és korábban úgy tűnt, hogy a volt first lady erősebb hátországgal rendelkezik az amerikai filmipar szívében, mint vetélytársa. Hillary Clinton visszalépésével azonban a támogatás és várhatóan a hatalmas adományok Obama ölébe pottyannak.

"Talán egy-két republikánus van a városban (...) nem hiszem, hogy bárki is John McCainre fog szavazni (a filmesek közül)" - mondta Chad Griffin, aki korábban Clinton számára szervezett adománygyűjtő rendezvényeket, de most már Obama mögött áll. Lehet, hogy túlzott, Sylvester Stallone ugyanis például a republikánus szenátort támogatja. Az idei előválasztási kampányban a hollywoodi filmes, tévés és zenei ipar választási adományainak nyolctizedét mindenesetre demokrata politikusok kapták.

A keddi megapartit olyan nevek fémjelezték, mint Samuel L. Jackson és Dennis Quaid színészek, Cindy Crawford modell, valamint Sugar Ray Leonard boxlegenda. Az Obama-kampány célja nyilvánvalóan az, hogy megszerezze Clinton adományozóinak támogatását, akiknek egy ideig ápolni kell sebeiket Hillary Clinton előválasztási veresége után.

Obama oldalára állt Clinton egyik legismertebb dél-kaliforniai volt támogatója, Antonio Villaraigosa Los Angeles-i polgármester. Ron Burkle, Bill Clinton volt elnök közeli barátja, aki már több adománygyűjtést rendezett Beverli Hills-i házában, közölte, "boldogan segíti" Obama kampányát. A kedd esti partin a legdrágább jegyek 30 ezer dollárnál is drágábbak voltak, a bevételen fele-fele arányban osztozik az Obama-kampány és a Demokrata Párt országos bizottsága.

A Clinton-támogatóknak nagyon nehéz feladni álmukat és átállni Obama támogatására - mondta Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, aki a legaktívabb Clinton-párti adománygyűjtők egyike volt. Most már az illinois-i szenátort segíti minden energiájával. Obamának nincsenek anyagi gondjai, az adománygyűjtésnél fontosabb a sebek begyógyítása - mondta, s hangsúlyozta: "túl sokat veszítünk, ha elveszítjük a Fehér Házat".
Forrás: MTI